STOMAČNI VIRUS HARA PO ŠKOLAMA I VRTIĆIMA Domovi zdravlja puni dece, ovo su simptomi
Foto: Shutterstock

U Domu zdravlja Savski venac na dnevnom nivou bude 200 pregleda, a od tog broja se oko 30 odsto javi sa stomačnim tegobama.

"Pored letnjih meseci kada imamo stomačne viruse infekcije i u jesenjim danima imamo nastavak stomačnih infekcija. Deca su se sa odmora vratila u kolektiv. Reč je o gastroenteritisu koji može zahvatiti od želuca do creva, a izazivaju ga virusi rota, adeno ili norovirus", rekla je Marija Golubović, iz Doma zdravlja Savski venac.

Prema njenim rečima, kod nas je najčešća rota virusna infekcija creva.

"Infekcija se prenosi kapljičnim putem. Posle par dana počinju tegobe sa povraćanjem i blagom temperaturom. Povraćanje prestaju u prvih 48 sati. Tečne stolice se pojavljuju obično posle prestanka povraćanja i temperature. Broj stolica moze ići i preko 10 dnevno i praćene su grčenjem stomaka, sto je vrlo bolno i iscrpljujuće. U terapiji je bitna rehidracija i probiotik uz higijensko dijetski režim. U pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja Savski venac podjednako su zahvaćeni kako predškolska tako i školska deca. Klinička slika je teža kod manje dece", rekla je Golubović.

Broj pregleda u ambulanti po lekaru, kako je naglasila, je oko 50, što je 200 pregleda na dnevnom nivou, a od tog broja se oko 30 dosto javi sa stomačnim tegobama.

"Prevencija nastanka stomačnih infekcija jesu higijenske mere, jačanje imuniteta i primena probiotika sa promenom godišnjih doba", rekla je dr Golubović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading