U SUSRET NOVOGODIŠNJIM PRAZNICIMA Ako niste kupili jelku, pravi je čas - ovo su cene prirodnih i veštačkih borova na pijacama i u radnjama!
Foto: Printscreen/Kanal Ri

Neki svoj prostor obogate čim zima "pokuca" na vrata, dok drugi to obave neposredno pred Novu godinu. Četinari, kako pravi, tako i plastični, i dalje se mogu naći u ponudi na prestoničkim pijacama, u trgovinskim lancima, tržnim centrima. Dok one "žive" jele i smrče, proizvedene u rasadnicima, koštaju od 2.000 do čitavih 17.000 dinara, "imitacija" od plastike se može naći i za 250 dinara.

NAJBOLJA ŽURKA U BEOGRADU ZA DOČEK 2023. Oni će pevati na platou ispred Narodne skupštine, spremaju SPEKTAKL! (VIDEO)

Cenu uglavnom formira veličina, odnosno visina četinara, ali i gustina granja, čak i to u kojoj meri opadaju iglice. Najskuplje su jelke u različitim bojama, a za jednu visine 240 centimetara treba izdvojiti 17.000 dinara.

Na pijaci "Skadarlija" jelke bez busena koštaju od 2.000 do 7.000 dinara.

- Što je drvo više, tačnije starije, ono više i košta. Ali imam i ovu jelku kojoj iglice uopšte ne opadaju, pa čak i da bude smeštena pored radijatora - šaljivo priča prodavac na pijaci "Skadarlija". - Ona od metar visine, na primer, košta 4.000 dok za "običnu" treba izdvojiti duplo manje. Ipak, građani su ti koji biraju, a zaista neretko uzimaju skuplju verziju.

Beograđani imaju mogućnost da kupe smrču ili Pančićevu omoriku u rasadnicima JKP "Zelenilo Beograd". Ovde jelka sa busenom, koja je visoka metar košta 1.500 dinara, dok su one koje prelaze dva metra 3.000.

Četinari se mogu pronaći i u rasadnicima širom prestonice, gde za jelku sa busenom visine metar i po treba izdvojiti 1.800 dinara, za onu malo višu, od 1,8 metara, 2.500, dok za visinu od 2,2 metra treba platiti od tri do četiri hiljade.

Mnogi se odlučuju za veštačke jelke, koje su, kako kažu prodavci i znatno jeftinije i lakše za održavanje. Njihova cena takođe zavisi od dužine, te su najjeftinije najmanje od 60 centimetara, koje koštaju 250 dinara, a najskuplje su 6.000 i prelaze dva metra.

U SUSRET NOVOGODIŠNJIM PRAZNICIMA Ako niste kupili jelku, pravi je čas - ovo su cene prirodnih i veštačkih borova na pijacama i u radnjama!

Alo/Shutterstock

 

Postoji i skuplja varijanta veštačkih jelki i to su one sa gušćim granama. U trgovinskim lancima, na sniženju, koštaju od 1.500 do 10.000 dinara. S druge strane, ovde se mogu naći i veštačke girlande koje, takođe sa popustom, koštaju oko 1.000 dinara, dok se prave, odnosno prirodne na prestoničkim pijacama mogu kupiti za 600 dinara.

Presađivanje

Prirodne jelke tokom praznika treba redovno zalivati vodom sobne temperature. Kada dođe vreme za presađivanje u zemljište nakon praznika, drvo ne treba iznositi napolje bez prethodnog perioda prilagođavanja.

- Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili nekoj prostoriji koja se ne greje, a kada zemlja nije smrznuta, odnosno kada je spoljna temperatura iznad jednog stepena Celzijusa, da se presadi - savetuju stručnjaci.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading