VUK ST. KARADŽIĆ PONOVO U PUNOM SJAJU Slavni spomenik srpskom reformatoru restauriran i vraćen na trg
Foto: Alo/printscreen/facebook/Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Restaurirana bronzana skulptura Vuka Karadžića, posle nešto manje od dva meseca, koliko je bila u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu, danas je vraćena na postament.

TRAGOM STRANACA na Novom groblju u Beogradu: Kralj Petar je obišao Šturma na dan smrti

Vuk je danas ponovo zablistao na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove gde je postavljen još davne 1937 godine, tako da od jutros ponovo može da važi dogovor „vidimo se kod Vuka!".

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je izradio Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću, a radovi su otpočeti 07. novembra 2022. godine.

U toku novembra i decembra izvedeni su radovi na sanaciji i restauraciji bronzane skulpture u Smederevu u ateljeu dr Zorana Kuzmanovića. Skulptura, kao i livena slova su oprani spolja i iznutra neabrazivnim metodama i odstranjeni su stari korodirani ankeri.

Postament spomenika je takođe obnovljen. Izvedena je sanacija armirano-betonskog jezgra, sanirane su mikropukotine, obrađeni kameni blokovi, izrađene ploče, venci i blokovi za oblaganje postamenta spomenika, montirane su kamene obloge postamenta, skinuti udebljani slojevi naslaga patine i čađi, ujednačena i dorađena patina na celokupnoj površini skulpture i slova, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Visoko na postamentu Vuk Stefanović Karadžić, predstavljen sa svojim karakterističnim brkovima i knjigom u ruci, 85 godina gde je i krasio skver koji je po njemu poneo opštepoznati toponim "Vuk".

Malo ko je obraćao pažnju na staru, već patinom ozbiljno nagriženu statuu, ali svi su znali da su kod "Vuka" pa makar im oči bile vezane.

Vukov spomenik je jedan od najznačajnijih javnih spomenika u Beogradu. Delo je značajnog srpskog vajara Đorđa Jovanovića. Spomenik Vuku Karadžiću otkriven je 7. novembra 1937. godine, povodom 150. godišnjice Vukovog rođenja.

Restauracija bronzane skulpture srpskog reformatora u ateljeu smederevskog umetnika trajala je od 7. novembra. Prvobitno se očekivalo da posao ne može biti završen tako brzo, ali se ispostavilo da je skulptura u dosta dobrom stanju. Resturacija je obuhvatila i obnovu slova, jer se natpis "Vuku, srpski narod" jedva nazirao.

 

Pratite najnovije VESTI SA FORNTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading