OVO MESTO U BEOGRADU PAMTI NEVIĐENA STRADANJA SRBA Evo šta se nekada nalazilo na mestu današnjeg Trga republike
Alo/Kristijana Ćaćić

Ovaj trg u sebi čuva mnoge priče koje su se događale tokom davnih vremena. Danas je on prepoznatljiv motiv na razlgednicama i slikama sa putovanja, koji opčinjava mnoge koji ga posete. 

Na prostoru današnjeg Trga republike, do 1866. godine uzdizala se velelepna, ali ozlogašena Stambol-kapija, koja je podignuta za vreme osmanske okupacije. U narodu je ostala zapamćena kao mesto na kom su kažnjavani Srbi.

Ova građevina se nalazila na prostoru između današnjeg Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu (samo više prema današnjem platou ispred spomenika). Ispred kapije nalazilo se polje obraslo travom. Trga republike još nije bilo, kao ni današnjeg centra Beograda.

Od svih kapija, ova je bila najčvršće zidana, od tesanog kamena i cigle, a imala je i prostorije za smeštaj vojnika koji su držali stražu.

Kroz Stambol kapiju se ulazilo na tri ulaza: u sredini je bio veliki prolaz za kola, a sa obe strane po jedan manji otvor za pešake. Put koji je iz varoši izlazio na Stambol kapiju delio se odmah na dva kraka: jedan je išao desno ka Terazijama, a drugi levo ka Tašmajdanu i Paliluli.

U neposrednoj blizini ove kapije, Turci su za vreme svoje strahovlade nabijali na kolac buntovne Srbe, pa je čitav kraj bio na veoma lošem glasu.

Ljudi su spontano to počeli da osećaju kao bitno mesto susreta, ali je tek 1882. izgrađen spomenik knezu Mihailu koji je i naredio rušenje Stambol-kapije. Nakon toga je počeo period formiranja glavnog gradskog trga, koji je tada bio poznat pod nazivom Pozorišni trg.

Međutim, u tom periodu građene su jednospratne građevine, koje su služile kao trgovine i kafane. Na mestu današnjeg Narodnog muzeja nalazila se čuvena kafana Dardaneli, stecište glumaca i umetnika, koji su večeri provodili upravo tu, pevajući uz muziku i veseleći se sve do jutra. Nažalost, kafana je srušena 1903. a na njenom mestu se postepeno formirala zgrada koja danas služi kao muzej. 

Trg republike danas

Nakon Drugog svetskog rata, izgled trga i zgrada oko njega se promenio. Ređale su se višespratnice koje i danas možemo videti u neposrednoj okolini spomenika knezu Mihailu. Pored zgrada Narodnog pozorišta i muzeja, tu se nalazi i takozvani tržni centar Staklenac, Palata Reuniona, Dom štampe, ali i mnoge knjižare, restorani, barovi i poslovne prostorije.

Poslednje rekonstrukcije Trga završene su tokom 2020. godine, pa tako danas na njemu postoje klupe sa ugrađenim punjačima za telefone ali i prostor ispred spomenika knezu Mihailu koji pogoduje održavanjima kulturnih dešavanja i manifestacija. Zimi je otvoreno besplatno klizalište, a takođe i drvene kućice koje nude različite poslastice za prolaznike, u okviru humanitarnog programa Trg otvorenog srca.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading