NEČUVENO! Ukrali slova sa Čukur-česme u Beogradu
Foto: Alo/ilustracija

Ovo nije prvi put da se nesavesni motaju oko bronzane biste dečaka na Dorćolu i nanose štetu, pišu „Novosti“.

Gradski sekretarijat za kulturu nije imao prijava za najnoviji vandalizam, ali su rekli da će u narednom periodu pokušati da nađu dugotrajno rešenje da bi zaustavili skidanje slova sa česme.

Sugrađani koji žive u samom srcu grada kažu da nisu primetili ništa neobično, ali uveče oko česme često viđaju grupice mladih, mada veruju da ovaj posao nije uradio neko nestručan.

- Nije baš tako lako odvojiti toliko slova od postolja a da nemate nikakav alat ili da vas niko ne primeti. To rade isti oni koji skrnave i druge spomenike po gradu kako bi prodali sitne delove u sekundarne sirovine - smatraju Dorćolci.

NEČUVENO! Ukrali slova sa Čukur-česme u Beogradu

Foto: Alo/ilustracija

Privatna arhiva

Iz nadležnog sekretarijata kažu da zakon predviđa prekršajne, čak i zatvorske kazne za uništavanje ili oštećenje kulturnog dobra ili dobra pod prethodnom zaštitom. Ali, u praksi je drugačije. Nije zabeleženo da je iko ikada osuđen zbog skrnavljenja spomenika, a kamoli služio kaznu.

- Prethodnih godina, u više navrata, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obnavljao je ovaj spomenik, počev od 2010. godine kada je skinuta i ukradena skulptura dečaka i izlomljena na 22 dela, pa zahvaljujući 3D modelu posle restauracije i rekonstrukcije vraćena, do povratka ukradenih slova pre dve godine u sklopu hitnih intervencija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading