FRANCUZI UPOREDILI BEOGRAD SA OVIM VELIKIM GRADOM Imali su šta da kažu!
SNS

Francuski dnevni list je u svojoj reportaži naveo da je Beograd postao novi Berlin u kom se svakodnevno dešavaju brojne kulturne manifestacije na obali Save

Stara i zapuštena mesta od pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine pretvorena su u zdanja sa kulturnim dešavanjima i zabavnim večerima nove beogradske scene, tako da se istinska kulturna revolucija zaista i desila.

List u opširnom opisu Beograda piše da je grad sa 1,6 miliona stanovnika, uništen tridesetak puta tokom svoje duge istorije još od rimskog doba, sada dobio novi izgled.

"Oslobodila se čitava generacija kreativnih ljudi koja je tokom ratova devedesetih godina prošlog veka vegetirala", izjavio je izvršni direktor Mikser Hausa (House) Ivan Lalić.

Beograd ispred Njujorka: "Dinamičan i primamljiv grad"

Generacija koja sebe nije videla povezanom sa teškim i inertnim institucijama nasleđenim iz bivše Jugoslavije koje su imale monopol na sva kulturna dešavanja, stvorila je jedinstven front preduzetnika, dizajnera, arhitekata i umetnika svih profila u potrazi za infrastrukturom.

Ta nova generacija je u takvim mestima videla jedinstvenu priliku da obalu Save vrati u srce grada.

Pokret je pokrenuo arhitekta Aleksandar Rodić, zvani Roda, pionir u metamorfozi skladišta Beton Hale, napuštenih kada se lučka delatnost preselila sa obala mirne Save na obale moćnog Dunava krajem 1970-ih. Na tom mestu kod zidina tvrđave Kalemegdana, sada ima desetak restorana, modernih barova i noćnih klubova gde se igra do jutra.

U Beogradu postoji i staro pristanište Savamala koji sada zrači alternativnim i prazničnim duhom "Novog Berlina", piše Figaro opisujući novi izgled pristaništa koji je zadržao industrijski i autentični aspekt prostora, sa izloženim ciglama i metalnim stepeništem.

Sada su tu koncerti, književne večeri, izložbe, a vikendom nastupaju razni di-džejevi u ambijentu sačuvanog nameštaja iz 50-ih godina, ali i dekora koji simbolično podseća na mračni period 90-ih, na embargo i kante benzina na crnom tržistu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading