Đukić: reformiše JKP "Pogrebne usluge" Beograd po evropskim standardima
Promo

U prethodne tri godine, zbog pandemije, mnogi nisu mogli na dostojanstven način da se oproste od preminulih, da obiđu grobove najmilijih, brinu o njima, polože cveće, zapale sveću, ali JKP „Pogrebne usluge“ Beograd brinu za svoje sugrađane da im obezbede sve neophodno za zbrinjavanje preminulih - bez posrednika, objašnjava v.d.direktor Vladan Đukić.

"Posebno bi naglasio u slučaju da je preminula osoba penzioner, JKP „Pogrebne usluge“, (uz prilaganje penzionog čeka) odmah umanjuju troškove sahrane za iznos koji priznaje Republički fond za penzijsko i invalidsko osuguranje, što sugrađanima predstavlja veliko olakšanje u trenucima kada se suočavaju sa najtežim i najemotivnijim životnim iskustvom.

Đukić: reformiše JKP

Promo

 

Ove usluge uključuju: preuzimanje preminulih i smeštaj u kapelu, obezbeđenje grobnih mesta i termina za sahrane i kremacije na grobljima u nadležnosti ovog preduzeća, isporuku pogrebne opreme, cveća, venaca štampanje umrlica, prevoz preminulih van Beograda i u inostranstvo, kao i izradu i održavanje nadgrobnih obeležja – spomenika", navodi v.d. direktor Đukić.

V.d.direktor Đukić ističe JKP ”Pogrebne usluge”, kao preduzeće koje osnovano od strane Grada Beograda, preduzima sve neophodne mere u cilju unapređenja bezbednosti, sprečavanja krađa i drugih vrsta bezbednosnih rizika na grobljima.

"Svako od deset gradskih gorbalja koja su trenutno u nadležnosti JKP „Pogebne usluge“ ima terenske kontrolore stalno prisutne na terenu. Kapije grobalja se u skladu sa važećim propisima zatvaraju u 19:00, odnosno u 18:00 časova u periodu od 1. oktobra do 31. marta, čuvari na kapijama su prisutni 24 časa, a uveden je i video nadzor na svim grobljima shodno tehničkim mogućnostima i raspoloživim resursima. Sugrađanima bi želeli da skrenemo pažnju da se ugovaranje svih vrsta usluga na grobljima u nadležnosti našeg preduzeća (pranje, čišćenje i uređenje grobnih mesta, sađenje i zalivanje cveća, nasipanje zemlje i rizle, uključujući i klesanje slova i druge kamenorezačke radove), obavlja isključivo u službenim prostorijama ovog preduzeća, kako ne bi postali meta nesavesnih pojedinaca koji se predstavljaju kao radnici JKP „ Pogrebne usluge“ i sugrađanima na prevaru uzimaju novac obećavajući različite usluge. JKP „Pogrebne usluge“ nastoji da u saradnji i uz podršku nadležnih organa ovakve situacije svede na minimum", naglasio je Đukić.

Đukić: reformiše JKP

Promo

 

Briga o stabilnosti i bezbednosti nadgrobnih obeležja je, ističe Đukić, značajna, posebno na starijim grobljima (Novo, Centralno, Topčidersko i Zemunsko).

JKP „Pogrebne usluge“ Beograd je u prethodnih desetak godina učnilo značajan napredak u pogledu rešavanja problema nestabilnih i nebezbednih spomenika i došlo do tehničkog rešenja u vidu izrade šipova, koji obezbeđuju njihovu dugotrajnu stabilinost. Preduzeće je u prethodnom periodu organizovalo niz akcija u kojima je

pozivalo korisnike grobnih mesta na zajedničko učešće u rešavanju problema oko sanacije nadgrobnih obeležja, ali nažalost odziv je uglavnom bio minimalan. Zaposleni sa svih grobalja u nadležnosti ovog preduzeća svakodnevno obilaze parcele, evidentiraju nebezbedne spomenike, nakon čega se oni koje se staraju o ovim nadgrobnim obeležjima obaveštavaju o obavezama i pozivaju da stupe u kontakt sa upravom groblja radi sanacije. Posebno bi istakao da smo u mogućnosti da ponudimo posebne pogodnosti za uređenje nestabilnih nadgrobnih obeležja, primenom pomenute tehnike koja obezbeđuje dugotrajnu stabilnost spomenika i poziva sugrađane da ih kontaktiraju, kako bi groblja učinili bezbednijim", zaključio v.d.direktor Vladan Đukić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading