NA ADI KAO NA MORU - LEPO I KOŠTA Vrućine kao usred leta izmamile Beograđane u prirodu, a najviše prija odmor pored vode
Foto: ALO/Aleksandar Nalbantjan

Leto na Adi Ciganliji sudeći po posetiocima već je počelo, iako će zvanična sezona biti otvorena sredinom juna.

Ovih dana na Adi uživaju biciklisti, porodice sa decom, penzioneri, vlasnici kućnih ljubimaca... Neki su već u kupaćim kostimima i kupaju se, iako sezona još nije zvanično otvorena i preporuka je da se ne ulazi u vodu. Ipak, sunce svima prija!

Foto: ALO/Aleksandar Nalbantjan

 

Bez obzira na to što temperatura beogradskog mora nije dostigla minimalnih 22 stepena, neophodnih za početak kupališne sezone, najhrabriji, uglavnom mladi, uveliko se kupaju. Onih koji se sunčaju ima više, najviše najstarijih, koji pored prostora blizu vode koriste i deo Ade u hladu, gde se nalaze klupe.

Provod za najstarije

Na Adi Ciganliji najbrojniji posetioci radnim danim danima su najstariji sugrađani. Beograđani u penziji vole da prošetaju, sednu u hlad i čitaju knjige ili novine ili, kako nam je rekao jedan stariji gospodin, uživaju u tišini i pogledu kada nema gužve.

Foto: ALO/Aleksandar Nalbantjan

 

Ljubica Bošković ima 72 godine i svakodnevno dolazi na Adu, koja joj u poslednje dve godine zamenjuje putovanja sa penzionerima i odlaske u klubove za stare.

- Svaki dan šetam od pola dva do pet. Živim sama i tako ubijam vreme. Za organizam je najbolja šetnja, prepešačim oko 3, 4 kilometra dnevno, što je idealno za moje godine da se ne premorim. U pauzi sednem pored vode, obavezno ponesem knjigu - rekla nam je Ljubica, i dodala da je bez obzira na godine najbolje biti samostalan i imati veru u sebe.

Kokice najprodavanije

Na Adi se najviše prodaju kokice i, kako je za Alo! rekao prodavac Nenad, cena im se nije menjala u odnosu na prošlu godinu. Najpopularnija su pakovanja od 120 do 150 dinara, a kad su deca u pitanju, najčešće žele kutiju s Patrolnim šapama i Sunđer Bobom.

Foto: ALO/Aleksandar Nalbantjan

 

Cene po kafićima su slične, domaća kafa i espreso koštaju po 180 dinara, kapućino 220, ledena kafa košta 330 dinara.

Konobari kažu da je u poslednje vreme na Adi popularna plazmolada, za koju treba izdvojiti 320 dinara, i uvek tražen plazma šejk, koji je 355 dinara.

U kafićima obična i kisela voda, u zavisnosti od proizvođača, naplaćuju se od 180 do 265 dinara, dok za ceđenu pomorandžu treba izdvojiti više od 300 dinara.

Bez obzira na visoke temperature, posetioci Ade Ciganlije rado predahnu uz roštilj. Pet ćevapa košta 390, a deset duplo više - 680 dinara. Za veće gurmane u ponudi su ćevapi na kajmaku od 460 do 730 dinara, rolovani pileći ražnjići 860, a mešano meso 1.800 dinara.

Foto: ALO/Aleksandar Nalbantjan

 

Ljubitelji salata mogu jesti za manje novca, grčka košta 550, najskuplja je Cezar salata - 720 dinara. Sve paste koštaju preko 500 dinara.

Jeftinija varijanta je pojesti i popiti nešto s nogu, pljeskavica - 300, pileći batak, kobasice i pohovani kačkavalj 350, bela vešalica 450, pomfrit 150, slane palačinke su od 230 do 250 dinara, slatke su povoljnije, po 200 dinara koštaju sa džemom i kremom...

Na šetalištu možete kupiti vodu za 60 dinara, espreso 140, kapućino 190 dinara, dok se cene sladoleda, čiji ukus i veličinu sami birate, kreću od 140 do 340 dinara. Kukuruz šećerac već duže vreme košta 100 dinara.

Treba napomenuti i da na Adi još ne rade spasilačke ekipe jer letnja sezona nije počela, tako da je kupanje na sopstvenu odgovornost.

Foto: ALO/Aleksandar Nalbantjan

 

 

Komentari (0)

Loading