STIŽE BEOGRADSKI METRO Vesić: Beograd se transformiše u modernu evropsku prestonicu
Alo

Vesić je rekao da će prva linija metroa krenuti sa radom u januaru 2028.godine, a druga takodje u januaru ali 2030.godine.

“U aprilu ćemo potpisati ugovor o izgradnji pristupnih saobraćajnica za Makiška polja, a tokom leta ćemo potpisati ugovor za izgradnju prve linije i za izgradnju samog depoa.

Depo počinje u novebru ove godine, a u septembru 2023. godine  počinjemo da radimo prvih 16 stanica metroa u prvoj fazi linije, koju smo već projektovali. 

Do kraja sledeće godine počeće da rade dve krtice koje će kopati dva tunela. Trenutno radimo katastar rizika, snimamo stanje svih radova trase metroa, tako da se metro razvija puno parom”, rekao je Vesić.

Naglasio je i da će dužina prve linije biti 22,3 km sa 22 stanice, a dužina druge linije 19,2 km sa 20 stanica. 

“Metro će biti povezan sa BG vozom dužine 237 kilometara što znači direktna veza centra grada sa Surčinom, Obrenovcem, Lazarevcem, Mladenovcom, Sopotom i Barajevom. 

Plan je da do 2030. godine šinski sistem bude dominantan u Beogradu”, istakao je Vesić.

Osim metroa, zamenik gradonačelnika, spomenuo je i druge značajne projekte u narednim godinama.

U te projekte se ubraja obilaznica oko Beograda, nova autibuska stanica, nova železnička stanica, radi se pet fabrika za preradu otpadnih voda, trenutno se rade tri Veliko selo, Ostrožnica i Obrenovac, u planu su Batajnica i Grocka.

“Radimo tunel od Karadjordjeve do Pančevačkog mosta, to je gradski tunel, koji će omogićiti da se saobraćaj smanji za oko 12 odsto u gradu.
Drugi tunel je topčiderski tunel, od mosta na Adi ko izlazi ispod Autokomande”, kazao je Vesić.

Vesić je dodao i da se radi most na Vinči, kao i drugi most kod Ade Huje. 
Treći most je u funkciji BG voza izmedju Obrenovca i Surčina, rade se i dva pešačko - biciklistička mosta izmedju Novog Beograda i Ade Ciganlije kao i most izmedju Lida i Zemuna i sedmi most biće u centru grada koji se radi u funkciji BG voza.

“Ponosan sam što se Beograd transformiše u modernu evropsku prestonicu”, dodao je Vesić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading