SKUPI KAKU ILI PLATI Vlasnici pasa sve nemarniji, komunalci sve zaposleniji
Alo

Imati ljubimca je lepo i humano, za psa se, ne bez razloga, kaže da je čovekov najbolji prijatelj. Ali o prijateljima treba da brinemo i pritom ne smemo da zaboravimo ni ljude oko sebe jer to što vi poznajete svog Džekija ili Džonija, ne znači da će rečenica „neće vam on ništa“ umiriti nekog ko se boji ili mu nije prijatno da nepoznati pas skače po njemu.

Pored straha ljudi na koje vlasnički psi neretko skoče onda kada su pušteni sa povoca, veliki problem predstavljaju i nemarni vlasnici koji ne počiste izmet ljubimaca sa javnih površina.

Da je neprijatnosti sve više, a odgovornost vlasnika pasa sve manja, potvrdili su nam iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije, a potom podsetili da je dužnost svakog vlasnika da svog ljubimca drži na povocu.

Vlada je član porodice

- U džepu uvek imam kesice jer ne želim da moj Vlada i ja prljamo grad i oduvek sve skupljam za njim - kaže Senka K., vlasnica psa.

SKUPI KAKU ILI PLATI Vlasnici pasa sve nemarniji, komunalci sve zaposleniji

Alo

 

- Vlada je s nama već 10 godina i kao član porodice je. Već je u ozbiljnim psećim godinama i sporiji je nego pre, ne vidi najbolje, često se razboleva… Ali me svuda prati i ne odvaja se od mene - kaže Senka.

- Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, propisano je da je držalac životinje, kao i lice koje izvodi psa na javnu površinu dužan da psa izvodi na povodniku. Pas se može puštati da se slobodno kreće samo u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini, i to u vremenu od 22 sata do devet sati sledećeg dana u periodu letnjeg računanja vremena, odnosno od 20 do 10 sati sledećeg dana u periodu zimskog računanja vremena. Ova odredba se ne odnosi na opasne pse - kazali su iz Sekretarijata i naveli sve zakone koje su vlasnici opasnih pasa dužni da poštuju.

 - Opasnog psa na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletna lica, i to na povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci. Prilikom izvođenja opasnog psa na javne površine držalac psa, kao i lice koje ga izvodi, dužan je da sa sobom nosi potvrdu za psa, izdatu u skladu sa posebnim propisom - istakli su iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije, i dotakli se novčanih kazni za vlasnike koji ne čiste za svojim psima, a kojih je, kako su nam otkrili, znatno više nego prethodnih godina.

SKUPI KAKU ILI PLATI Vlasnici pasa sve nemarniji, komunalci sve zaposleniji

Alo

 

- Ukoliko lice koje izvodi psa na javnu površinu bez odlaganja ne očisti isprljanu površinu, propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara. Tokom 2021. godine vlasnicima kućnih ljubimaca koji se nisu pridržavali propisa iz navedene odluke izdato je 87 prekršajnih naloga, što je u proseku sedam prekršajnih naloga mesečno, a od početka 2022. godine 94 prekršajna naloga, što je u proseku 31 prekršajni nalog mesečno - poručili su i dodali da je samo psima malih rasa dozvoljen ulazak u javni prevoz.

- Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, propisano je da putnik u vozilo može uneti psa visine do 40 cm mereno u visini grebena od devet do 13 časova i od 18 do 24 časa - zaključili su iz Sekretarijata za Alo!

Bonton za vlasnike

- Psa uvek držite uz sebe, pogotovo ako ga uvodite u pet-frendli kafiće, tržne centre, lift…

- Ako vidite da se neko plaši ne govorite „neće vam ništa“, već svog ljubimca sklonite u stranu

- Pokupite uvek izmet za psom

- U javni prevoz psa unosite u transportnom boksu ili torbi

- Ako imate psa koji ujeda, stavite mu brnjicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ivana

04.04.2022 06:33

Vlasnici pasa koji ciste za svojim psom su stvarni ljubimci pasa, a ovi drugi imaju psa samo iz pomodarstva!!!!!