BEOGRAD ODLUČIO Saradnja grada i manastira Hilandar, pomoć u izgradnji depoa za umetnička dela
Foto: Shutterstock

Reč je o protokolu kojim je Grad Beograd preuzeo obavezu da se izgradi depo za umetnička dela na Hilandaru, koji će biti pod zemljom, izvan manastira i po svim standardima za kvalitetno čuvanje blaga i svedočanstava naše istorije, a kada to bude završeno, počeće i rekonstrukcija riznice, kako bi ona postala muzej.

BEOGRAD ODLUČIO Saradnja grada i manastira Hilandar, pomoć u izgradnji depoa za umetnička dela

BeoInfo

 

 

Delegacija Beograda, koju je predvodio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u oktobru prošle godine posetila je Hilandar i tada je dogovoreno da se napravi protokol koji će definisati buduću saradnju.

Vesić je na današnjoj sednici rekao da je zakon koji je donet na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića prvi put posle više od sto godina formalizovao saradnju Srbije i manastira Hilandar, te da taj zakon pruža osnovu da se potpiše ovakav protokol.

Podsetio je da se od 2014. pomoć za manastir povremeno prikuplja posredstvom uplatnice „Infostana“ i dodao da se godišnje prikupi između sedamdeset i sto hiljada evra. Naveo je i da pomoć koju su građani srpske prestonice dali na ovaj način nije mala i da je posebno značajna u vreme korona virusa, kada je smanjen broj poseta Svetoj Gori.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading