BROJNE ULICE U BEOGRADU SE OD DANAS ZOVU DRUGAČIJE Vladan Desnica, Džordž Kenan i Anri Žame dobili ulice u Beogradu
beograd.rs

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da je Kenan bio ambasador u Beogradu od 1961. do 1963. i da je tada ostvaren znatan doprinos u razvoju srpsko-američkih odnosa, preneo je Beoinfo.

Vesić je rekao da je Kenan najzaslužniji što je tadašnja Jugoslavija tokom pedesetih godina 20. veka dobila pomoć od SAD-a.

Rekao je i da će se Grad, otkrivanjem spomen-table odužiti i američkom lekaru Edvardu Rajanu, koji je tokom Prvog svetskog rata predvodio američku misiju Crvenog krsta u Srbiji.

Zamenik ambasadora SAD-a Džon Ginkl je zahvalio građanima Beograda za čast da jedna od ulica ponese ime legendarnog i uticajnog diplomate Džordža F. Kenana, naveo je Beoinfo.

- U eri Džordža Kenana, kulturne veze između SAD-a i Srbije su se produbile uspostavljanjem Fulbrajtovog programa u Jugoslaviji, koji traje i danas - rekao je on.

Dodao je da je Kenan bio snažan zagovornik slobodne Evrope i da je prepoznao važnost snažnog američkog prijateljstva sa Jugoslavijom.

Naveo je da je Kenan diplomatsku službu u Beogradu završio davanjem ostavke u znak protesta zbog novog zakona o trgovini, za koji se, kako je rekao, plašio da će štetiti američko-jugoslovenskim odnosima negiranjem finansijske pomoći Jugoslaviji.

- Cenimo ovaj velikodušni gest kojim obeležavate sećanje na Amerikanca koji je razumeo važnost snažnog partnerstva izmedju Beograda i Vašingtona - rekao je Ginkl.

Odbornici su danas usvojili nekoliko odluka o imenovanju ulica, a predloge je prethodno obrazložila zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

Riječka ulica na teritoriji opštine Vračar preimenovana je u Ulicu kneginje Julije, a Ulica vojvode Hrvoja u Ulicu kneza Stracimira, vladara i brata Stefana Nemanje.

Kornatska ulica na teritoriji opštine Palilula je preimenovana u Ulicu Anrija Žamea.

Žame je bio francuski lekar i naučnik i jedan od svetskih pionira u lečenju radijacione bolesti tokom pedesetih i šezdesetih godina 20. veka.

Lošinjska ulica na Zvezdari je preimenovana u ulicu velikog pisca Vladana Desnice, a Šibenička u ime majora Ive Fregla, pripadnika Jugoslovenske vojske slovenačkog porekla.

Ulica Ljudevita Posavskog na teritoriji Voždovca je preimenovana u Ulicu majora Aleksandra Mišića, sina čuvenog vojvode Živojina Mišića.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading