IZNENAĐENJE ZA BEOGRAĐANE Ponovo radi časovnik na Sahat-kuli
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

 

Umesto što su sedam meseci na satu čuvene Sahat-kule na Beogradskoj tvrđavi gledali u kazaljke poklopljene na 15 časova i 15 minuta posetioci parka Kalemegdan od sada će na kuli moći da proveravaju tačno vreme. Konačno je popravljen sat na kome je bio oštećen mehanizam.

–  Časovnik na Sahat-kuli prestao je da radi u maju i to zbog udara groma. Iako postoji gromobran tom prilikom su uništene sve instalacije koje se nalaze u ovoj čuvenoj kuli. Kako se radilo o popravci za koju postoji mali broj stručnjaka, bilo je neophodno da se sačeka dolazak jednog od malobrojnih  priznatih majstora – kažu u JP „Beogradska tvrđava” i ističu da je popravka izvedena stručno i kvalitetno.

Sahat- kula je izgrađena u periodu od 1740. do 1789. godine na jugoistočnom bedemu Gornjeg grada iznad kapije koja je po njoj i dobila ime. Kula je kvadratne osnove i u gornjim zonama poprima oblik osmougaonika. Ispod se nalazi zavojito stepenište koje omogućava da se smesti satni mehanizam.

Kula sa satom bila je prepoznatljiv detalj u turskim čaršijama, dok se u tvrđavama javljao sasvim retko, tako da se ova beogradska po tome može smatrati neuobičajenim primerom. Ova naša kula je visoka je 27,5 metara, a na planovima iz poslednje decenije 18. veka opisana je kao „kula sa satom pod kojom je jedna stražara” i „visoka kula sa kupolom koja je prekrivena limom na nemački način”.

– Časovnik ima centralni mehanizam i tegove, kao i dva gonga, a između dva navijanja časovnik može da radi oko nedelju dana. Sačuvan je u celini u svom izvornom obliku, a satni mehanizam je obnovljen 2002. godine, pa on sada radi na savremenim principima. Istovetan način zadržan je i sada, nakon popravke koja je izvršena zbog oštećenja izazvanog udarom groma – kažu u „Beogradskoj tvrđavi”.

Poznati turski putopisac iz 17. veka Evlija Čelebija zabeležio je da se zvuk zvona Sahat-kule čuje iz daljine čitav dan hoda preko Save, a sigurni smo da i danas zvuk ovog sata izaziva  radost kod mnogobrojnih posetilaca Beogradske tvrđave.

Bonus video

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading