MATERIJALNO SVEDOČANSTVO POKRETA NESVRSTANIH Vesić: Obnovljen je obelisk kod Brankovog mosta(FOTO)
Printskrin, Facebook/Goran Vesić

Obelisk je visok 25 metara i nalazi se na betonskom postamentu. Na njemu je postavljen natpis u bronzi, sa informacijom o datumu podizanja i datumu obnove, povodom Devete konferencije, avgusta 1989. godine.

"Obelisk predstavlja arhitektonsko-urbanističku vrednost, urbani reper i značajnu istorijsku vrednost kao materijalno svedočanstvo Pokreta nesvrstanih. Nalazi se u okviru prostorne kulturno-istorijske celine 'Kosančićev venac', koja je utvrđena za kulturno dobro 1971. godine. Obnova je izvršena prema projektu i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda", kaže Vesić.

MATERIJALNO SVEDOČANSTVO POKRETA NESVRSTANIH Vesić: Obnovljen je obelisk kod Brankovog mosta(FOTO)

Printskrin, Facebook/Goran Vesić

 

 

U zoni postamenta demontirana je devastirana kamena obloga, zajedno sa komemorativnom bronzanom pločom. Betonsko jezgro postamenta sanirano je reparaturnim malterom. Izrezane su nove ploče kamene obloge postamenta, dimenzija i završne obrade u svemu prema autentičnim, i istima je ponovo obložen postament spomenika. Nova kamena obloga premazana je antigrafitnom zaštitom kako spomenik vandali i huligani više ne bi uništavali. Komemorativna bronzana ploča je očišćena i konzervirana, a potom ponovo montirana sa čeone strane postamenta.

"Radovi na sanaciji obeliska izvedeni iz sredstava Grada Beograda, u okviru programa Hitnih intervencija na spomenicima i spomen obeležjima na teritoriji grada Beograda. U isto vreme, JKP 'Zelenilo-Beograd' je izvelo radove na obnovi oštećenih staza i mobilijara parka, kao i radove na hortikulturnom uređenju neposredne okoline spomenika", naveo je zamenik gradonačelnika Beograda.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading