VESIĆ POZIVA ARHITEKTE Počinje konkurs za idejno rešenje i dizajn metro stanica
Alo

Vesić je rekao da se konkurs odnosi na 16 stanica prve linije budućeg metroa, čija izgradnja se očekuje u novembru.

To su stanice Železnik, Makiš, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka, Požeška, park "Banovo brdo", Ada Ciganlija, Sajam, Mostar, Savski trg, Trg republike, Skadarlija, Dunav, Pančevački most i Karaburma.

Vesić se osvrnuo na raniji konkurs za budući linijski park, kada se prijavilo nekoliko timova mladih arhitekata, koji su nakon toga, kaže, dobili velike reference u njihovim profesionalnim biografijama.

"Naša želja je da svaka metro stanica bude drugačija, da govori o tom delu Beograda, o istoriji Srbije i da putujući metrom može da se nauči mnogo toga. Nadam se da je ovo dobra prilika za naše arhitekte", naveo je Vesić.

On je podsetio da će se uporedo s izgradnjom prve linije metroa, razvijati i BG voz, kojim treba da se spoje Surčin i Obrenovac, kao i da se izgrade dupli koloseci prema Mladenovcu i Lazarevcu, kojima će se obuhvatiti i Sopot i Barajevo.

"Ljudi iz prigradskih opština će ''u špicu'' na 10 do 12 minuta imati voz do centra grada i Beograd će do 2030. godine imati integrisan sistem saobraćaja, u kojem će dominantni biti metro i gradska železnica", rekao je Vesić.

Kako je naveo, dopuna će biti tramvaj, za koji se mreža proširuje za jos 100 kilometara, a, takođe, dodaje, autobusi neće koristiti dizel gorivo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading