BESPLATNE ŠKOLE SPORTA ZA ĐAKE Vesić najavio da će ih do kraja godine biti u svim školama
Tanjug

Reč je o projektu kojim je obuhvaćeno oko 69.000 dece, a kako su najavili ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, plan je da od Nove godine akcija bude proširena i na sve ostale beogradske opštine.

Udovičić je u Osnovnoj školi "1300 kaplara" na Zvezdari, koju je obišao sa zamenikom gradonačelnika, rekao da je cilj ovog programa da deca imaju mogućnost da se besplatno bave sportom.

"Ideja je da od Nove godine program proširimo na svih 17 beogradskih opština i da bukvalno sva deca njime budu obuhvaćena, da na taj način promovišemo prave vrednosti i zdrave stilove živote, ali i da utisnemo onu najvažniju poruku kako deci tako i roditeljima da bez obzira čime se budu bavili, a siguran sam da među ovom decom imamo buduće najbolje i matematičare, istoričare, ekonomiste, pravnike...da je važno da se bave sportom i da im to, sa naše strane, bude omogućeno apsolutno besplatno", rekao je Udovičić.

BESPLATNE ŠKOLE SPORTA ZA ĐAKE Vesić najavio da će ih do kraja godine biti u svim školama

Tanjug

 

Zahvalio je svim učesnicima projekta i dodao da su u saradnji sa Zavodom za sport i medicinu sporta svoj deci koja učestvuju u ovom programu omogućeni besplatni zdravstveni pregledi.

Vesić je rekao da je, posle podele besplatnih tableta, Grad Beograd zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta pokrenuo novu akciju - besplatne škole sportova. Naveo je da ova akcija obuhvata oko 69.000 devojčica i dečaka, a da će od Nove godine biti obezbeđena dodatna sredstva da se proširi i na ostale opštine na teritoriji prestonice.

Zahvalio je resornom ministarstvu jer, kako je rekao, da nije bilo njihove pomoći ovom akcijom ne bi mogao biti obuhvaćen tako veliki broj dece. Vesić je rekao da je zajedno sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja organizovano da u programu učestvuju nastavnici fizičkog, kao i oko 150 studenata tog fakulteta kojima je na taj način omogućeno da imaju praksu jer rade sa decom, dok je deci obezbeđena kvalitetna sportska nastava.

U besplatnim školama sporta deca mogu da izaberu između osam sportova - košarke, fudbala, odbojke, rukometa, ritmičke gimnastike, plesa, borilačkih veštine i atletike, a Vesić je pozvao sve roditelje da iskoriste priliku i upišu decu na besplatne škole sporta.

Vaterpolista Stefan Mitrović rekao je da mu je izuzetno drago da bude deo ovako dobre akcije. Pohvalio je akciju podele tableta beogradskim osnovcima jer, kako kaže, treba ići u korak sa modernim dešavanjima i informacionim tehnologijama, ali i ukazao da deca imaju ozbiljan nedostatak fizičke aktivnosti.

"Ove besplatne škole sporta su pravi način da deca pre svega svoje zdravlje neguju i da se razviju, a da li će neko od njih sutra biti šampion ili ne, to nije toliko bitno", rekao je Mitrović.

Profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu i menadžer projekta Dejan Suzović kaže da su prve reakcije dece veoma pozitivne. "Imam direktan kontakt sa svim realizatorima koji su ustvari studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Oni svoje znanje nesebično prenose na decu pokušavajući da od njih izvuku maksimum, odnosno da pre svega kod njih razviju motoričke sposobnosti", dodao je Suzović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading