PARKOVI NA KROVU OPŠTINE VOŽDOVAC Terasa na vrhu zgrade imaće plato, mesta za sedenje...
Foto: Shutterstock

Sekretarijat za zaštitu životne sredine objavio je poziv za idejno rešenje zelenog krova na objektu u Ustaničkoj ulici.

Projekat proizilazi iz akcionog plana adaptacije na klimatske uslove koji će u narednom periodu da realizuju i neke druge javne službe i preduzeća.

Kako kažu u nadležnom Sekretarijatu, zeleni krovovi čine važan deo zelene infrastrukture, posebno u gusto izgrađenim delovima grada. Upravo to je razlog što je odabran objekat Gradske opštine Voždovac.

- Projekat predviđa ozelenjavanje dva odvojena ravna krova, odnosno dva krila krova jednog objekta - navode u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i dodaju da je ukupna površina na kojoj će se raditi ozelenjavanje 340 kvadrata.

Prema planu koji je osmišljen, cela krovna konstrukcija biće u zelenilu, tako da zaposlenima omogućava boravak u vreme pauza tokom većeg dela godine.

Grad će ove ideje sprovoditi samo na parcelama i objektima koji su u javnoj svojini. Implementacija ovakvih projekata uslovljena je rešenim imovinsko-pravnim odnosima na parcelama i objektima, pa je s tim u vezi i dinamika sprovođenja ovih mera ograničena.

- Osnovni sadržaj terase treba da budu platoi, mesta za sedenje, pergole i zelenilo - stoji u javnom pozivu zainteresovanim ponuđačima koji je Grad objavio.

- Važan deo zelene infrastrukture čine zeleni krovovi, posebno u gusto izgrađenim delovima grada, kao što je to slučaj sa objektom GO Voždovac. Zeleni krov kao deo zelene infrastrukture ima veliki uticaj za smanjenje efekta urbanog toplotnog ostrva, a posebno će pozitivan uticaj imati na objektu GO Voždovac, jer pored toga što se nalazi u užem gradskom jezgru, nalazi se u neposrednoj blizini prometne saobraćajnice.

Inače, kako nezvanično saznajemo, JP "Gradsko stambeno" već neko vreme ima izrađen projekat zelenog krova na objektu Direkcije preduzeća u Danijelovoj ulici.

I prilikom rekonstrukcije "Beograđanke" koriste se energetski efikasnija rešenja. Tako će i ova visoka lepotica u centru grada na petom i šestom spratu imati zelene oaze na terasama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading