FESTIVAL SRPSKE TRPEZE SUTRA U SKADARLIJI Jedinstvena prilika da probate specijalitete iz svih krajeva Srbije
Promo

Cilj manifestacije je da doprinese očuvanju našeg gastronomskog nasleđa, i predstavi našu trpezu kao istinski srpski turistički brend.

Kroz različite aktivnosti u izlagačkom, takmičarskom, edukativnom i kulturnom programu posetiocima festivala predstaviće se veliki broj učesnika i izlagača. Na jednom mestu biće aktuelni prvaci i uvaženiji takmičari sa različitih manifestacija u Srbiji, kao i proizvođači hrane i pića kojima se Srbija ponosi.

FESTIVAL SRPSKE TRPEZE SUTRA U SKADARLIJI Jedinstvena prilika da probate specijalitete iz svih krajeva Srbije

Promo

 

 

Satnica Festivala srpske trpeze

11:00 Svečano otvaranje

zatim kulturno-umetnički program

12:00 Nastup KUD Piskavica, predstavljanje TO Republike Srpske

14:00 Skadarlijska boemska poezija

14:30 Tradicionalne igre i pesme

16:00 dr Vidoje Golubović „Mehane i kafane starog Beograda“

17:00 Proglašenje pobednika u pripremanju specijaliteta nacionalne kuhinje, konzumacija pobedničkih jela uz kupljene vaučere

zatim kulturno-umetnički program do 21:00

21:00 Svečano zatvaranje

Događaj će trajati jedan dan (18.09.2021.) od 11:00 do 21:00 čas duž čitavog prostora Skadarlije i osmišljen je kao višeslojna predstava sa nekoliko različitih nivoa, gde se uporedo odvija više aktivnosti u izlagačkom, takmičarskom, edukativnom i kulturno-zabavnom programu.

Izlagači će ponuditi specijalitete naših krajeva uz pića iz tih regija, a poseban prostor i pažnja je data pobednicima festivala. Beograđanima i gostima Beograda svoje proizvode i turističku ponudu predstaviće najbolji predstavnici eminentih festivala hrane koji neguju "srpske ukuse" iz raznih regija Srbije i Republike Srpske. Pored "Zaječarskog piva" i bureka uz "Moju Kravicu" jogurte, na festivalu će svoje proizvode izložiti i razni proizvođači suvomesnatih proizvoda, sireva, proizvoda od pečuraka, rakije, slatkiša, meda...

S obzirom da se festival održava u Skadaliriji, 9 eminentnih skadarlijskih restorana takmičiće se u pripremanju specijalita. Ocenjivaće ih tim renomiranih, licenciranih sudija. Sva takmičarska jela će biti na raspolaganju za konzumaciju posetiocima festivala od 17 časova, kada će zvanično i biti proglašeni pobednici. Prihod od konzumacije ovih specijaliteta ide u dobrotovorne svrhe.

Dr Vidoje Golubović održaće zanimljivo predavanje uz prezentovanje istorijskih fotografija – "Mehane i kafane starog Beograda" - možete poći na zanimljivo putovanje u prošlost, u vreme kada su kafane bile najznačajnije srpske institucije.

Festival obiluje bogatim kulturno-umetnički programom koji će voditi glumac Saša Đurašević. Nastupaju mnogi umetnici iz raznih krajeva "srpskog sveta". Program otvaraju tamburaši iz Subotice, a tokom dana će gostima festivala osvetliti duh starogradskih pesama čuveni skadarlijski orkestar "Skočajić". Lik Branislava Nušića osvetliće nam glumac Milan Milosavljević, a Đuru Jakšića će predstaviti pesnik Milan Gajić. Glumica Ljiljana Jakšić će nam dočarati vreme skadarlijskih boem dama.

KUD "Piskavica" predstaviće se zanimljivim scenskim programom:

Pojac Ljuba Manasijević podsetiće nas pored ostalog i na velike hitove koje je komponovao, a TO Žagubica predstaviće eminente umetnike srpske tradicije.

FESTIVAL SRPSKE TRPEZE SUTRA U SKADARLIJI Jedinstvena prilika da probate specijalitete iz svih krajeva Srbije

Promo

 

Poznati reper Đus u tandemu sa mladim kuvarskim nadama i uz bodrenje poznatih TV i radio voditelja, pripremaće srpska nacionalna jela uz obilje muzike.

Hor učenika veronauke Leve obale Dunava "Sveti Simeon Bogoprimac" će izvesti dve pesme koje je napisao njihov veroučitelj.

U okviru ovogodišnjeg Festivala srpske trpeze svoje proizvode predstaviće i učesnici manifestacije "Vinofest". Ova smotra vitezova vina i rakije organizovaće i povorku u svečanim odorama i insignijama - medaljima sa zastavama - bajracima od Kuće Đure Jakšića do Skadarlijske česme i nazad.

Sve informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu: https://FestivalSrpskeTrpeze.com

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading