PRINOVA U BEOGRADSKOM ZOO VRTU Mama Julka ljubomorno čuva svoje mezimče (VIDEO)
Foto: Printscreen/instagram/Beozoovrt

Mladunče ove egzotične životinje stiglo je na svet 13. avgusta, ali još se ne zna da li je dečak ili devojčica, kao ni koliko je teško, jer mama Julka ljubomorno čuva svoje mezimče i od publike i od zaposlenih.

Da bi mali nilski konj dobio ime, neophodno je da ga pregledaju veterinari, odnosno da ga nakratko odvoje od majke. Međutim, biolog zoo-vrta Kristijan Ovari kaže da nema potrebe za tim, jer je sve u najboljem redu, te da će mamu i bebu pustiti da uživaju zajedno što duže mogu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beo Zoo Vrt (@beozoovrt)

 

Tata izmešten zbog ljubomore

- Kupaju se, sunčaju, beba sisa. - Tatu smo morali da izmestimo, kako ne bi bio ljubomoran što je ženkina pažnja usmerena ka mladunčetu. On nikada nije bio agresivan, ali to je mera predostrožnosti, uskoro će sve troje biti zajedno. Ženka nilskog konja provede oko 290 dana u drugom stanju. Porađaju se u vodi, tako da novorođenče, koje bude teško oko 50 kilograma, praktično odmah zna da pliva. Biolog Ovari nam otkriva da nilski konji, iako u prvi mah liče na svinje, nemaju baš nikakve veze sa njima.

Najbliži rođaci kitova i delfina

- Oni spadaju u veliku grupu papkara i najbliži su rođaci kitovima i delfinima, od kojih su se odvojili pre oko 55 miliona godina. Žive u priobalnom pojasu, biljojedi su i spadaju u ranjive vrste. Prosečna težina mužjaka je oko 1.500, a ženke 1.300 kilograma. Oni su osnov trofičkog lanca, unose mnogo biomase u vodu, koju posle jede razna riba i tako oplemenjuju vodeni prostor i pomažu drugim životinjama da dođu do hrane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading