GORAN VESIĆ NE KRIJE ODUŠEVLJENJE Vredne nagrade za pisce sa pozamašnim novčanim iznosom, evo koliko će novca dobiti
Alo

O ovom predlogu Biblioteke grada Beograda izjašnjavaće se odbornici na sednici Skupštine grada koja je zakazana za ponedeljak 30. avgust.

Ukoliko se predlog na sednici usvoji, nagrada ''Beogradski pobednik'' dodeljivaće se, jednom godišnje, za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u oblasti književnosti, kao nagrada za najbolji roman. 

Za nagradu će moći da konkurišu svi romani koji su napisani na srpskom jeziku, a koji su prvi put objavljeni u periodu od 15. decembra prethodne godine do 15. decembra ove godine. O dodeli nagrade ''Beogradski pobednik'' odlučivao bi petočlani žiri koji bi se birao na četiri godine.

- Žiri proglašava pobednika 28. januara, na dan kada je 1846. godine u Beču prvi put izveden ''Beogradski kadril'', kasnije poznat kao ''Srpski kadril'', delo Johana Štrausa mlađeg komponovano po nalogu kneza Miloša Obrenovića - navodi Vesić i dodaje da bi se dobitniku Nagrade ''Beogradski pobednik'' uručila statueta beogradskog Pobednika, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diploma i novčani iznos od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Kada je reč o Nagradi ''Dušan Radović'' ona bi se dodeljivala jednom godišnje, za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u oblasti književnosti za decu i omladinu.

Mogla bi da konkurišu sva književna dela za decu i omladinu u okviru svih žanrova, napisana na srpskom jeziku, a koja su prvi put objavljeni u periodu od 15. decembra. O dodeli nagrade ''Dušan Radović'' takođe bi odlučivao žiri koji će imati predsednika i dva člana,i koji bi bio izabran na četiri godine.

- Stalni član žirija i njegov predsednik bio bi Miloš Radović, Dušanov sin, i sam pisac - ističe Vesić i predlaže datum objavljivanja rezultata konkursa.

- Žiri proglaša pobednika 6. februara, na dan kada je 1980. godine emitovana prva epizoda serije ''Poletarac'' na Televiziji Beograd, prema tekstu Duška Radovića, a u režiji Timotija Džona Bajforda - dodaje zamenik gradonačelnik.
Dobitniku Nagrade ''Dušan Radović'' pripala bi statueta Dušana Radovića, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diploma i novčani iznos od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.
- Osnivanje ove dve književne nagrade velika je vest za srpsku književnost. Siguran sam da će Biblioteka grada Beograda kao jedna od najznačajnijih srpskih kluturnih institucija da učini sve da ova nagrada, kako izborom nezavisnog i stručnog žirija tako i kvalitetom odluka, učini da ove nagrade postanu među najznačajima u srpskoj književnosti. One su već sada finansijski najvredniji jer je grad Beograd obezbedio da novčani deo nagrade Beogradski pobednik bude 10.000 evra a nagrade Dušan Radović 5.000 evra - navodi Vesić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading