OPREZ Beograd na udaru džeparoša: POSEBNO su im atraktivna sledeća mesta!
Foto: Shutterstock/LeaDigszammal

 

Mobilni telefoni i novčanici stranih turista postali su glavna meta džeparoša na beogradskim ulicama, a u poslednje vreme najčešće krađe su na Beogradskoj tvrđavi i u Knez Mihailovoj ulici.

Turistički vodiči putem medija apeluju na nadležne da preduzmu neophodne korake za suzbijanje krađa, jer će prestonica Srbije na ovaj način vrlo brzo doći na spisak nebezbednih destinacija.

Godinama unazad turistički vodiči se neretko nađu u ulozi prevodilaca po policijskim stanicama Beograda, jer im goste iz inostranstva džepare na najatraktivnijim lokacijama u gradu.

OPREZ Beograd na udaru džeparoša: POSEBNO su im atraktivna sledeća mesta!

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

 

Najčešće se džeparenje dešavalo ispred hrama Svetog Save, u njemu, kao i u tržnom centru "Rajićeva". Međutim, u poslednje vreme, lokacija koja je najatraktivnija za turiste, postala je to i za džeparoše - Beogradska tvrđava.

Džeparoši se uglavnom kreću u grupama, a najčešće su to mlade devojke i momci koji "rade" zajedno, kaže jedan turistički vodič.

Prema njegovim rečima, na tvrđavi je nekoliko puta dnevno i svaki put sreće ista lica, koja pokušavaju da izgledaju kao turisti, fotografišu se i na taj način se suptilno približe metama. Takođe je dodao da to nije slučaj samo na tvrđavi, već i u čitavom centru grada, pogotovo na potezu kroz Knez Mihailovu ulicu do Trga Republike.

Hram Svetog Save

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

 

 

Isto potvrđuju i drugi vodiči. Neki su i sami pokušali da opomenu lopove, ali kako tvrde, reakcije su bile agresivne, te se pribojavaju i za sopstvenu sigurnost. Kako vodiči kažu, prepušteni su sami sebi, a turisti se oslanjaju na vodiče, jer ne pamte kad su na tvrđavi, koja vrvi od posetilaca, naišli na policijsku patrolu.

OPREZ Beograd na udaru džeparoša: POSEBNO su im atraktivna sledeća mesta!

EPA/ANDREJ CUKIC

 

Svesni su, kažu vodiči, da je jako mnogo domaćih državljana koji doživljavaju isto, ali napominju da je posebno nezgodno kada se tako nešto dogodi stanom državljaninu, jer se automatski osećamo neisgurno i stvaramo lošu sliku o čitavoj destinaciji i narodu.

Oni apeluju na nadležne da pod hitno preuzmu nešto kako bi se suzbile krađe, kako se Beograd ne bi našao na listi nebezbednih destinacija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading