Beograd dodeljuje subvencije za kupovinu 2.000 bicikala! (FOTO)
Foto: Grad Beograd

Vesić je rekao da će Sekretarijat za zaštitu životne sredine u ponedeljak raspisati konkurs i izabrati nevladinu organizaciju koja će u ime Grada dati subvencije u iznosu od po 5.000 dinara za 2.000 građana.

Građani Beograda moći će da se prijave na konkurs koji će raspisati ta nevladina orgranizacija početkom septembra, a jedini uslov konkursa je da bicikl bude proizveden u Srbiji. "Odluka o dodeli subvencija za kupovinu bicikala je u skladu sa planom poboljšanja kvaliteta vazduha, potrebno je da smanjimo broj vozila na ulici i da povećamo broj ekoloških vozila i da omogućimo ljudima da više koriste bicikl", rekao je Vesić.

On je precizirao da će se tokom jeseni završiti izgradnja 150 mesta u gradu za iznajmljivanje javnih bicikala "Već smo definisali lokacije, sproveli infrastrukturu i na svakoj od tih lokacija biće deset javnih bicikala, što znači da ćemo omogućiti građanima da imaju 1.500 bicikala na raspologanju", rekao je Vesić. Zamenik gradonačelnika je naveo da će tražiti da se uvede pojam biciklističko-pešačke ulice kako bi se manji broj ulica u gradu pretvorio u ulice koje bi koristili i automobili, ali bi prednost imali pešači i biciklisti. Rekao je da su u toku pregovori sa Biciklističkim savezom Beograda, da se izgradi objekat za trening za bicikliste koji zbog nedostatka prostora treniraju na ulicama.

"Ukoliko želimo da imamo bicikliste u najvećim trkama, ako želimo da budu uspesni na svetskim takmičenjima, moraju da imaju uslove za trening", objasnio je Vesić. Trener Biciklističkog saveza Beograda Nebojša Jovanović izrazio je zahvalnost što Grad Beograd učestvuje u promociji biciklizma, a kao najbolju rutu za vožnju bicikla navodi Adu Ciganliju. "Kad se završi biciklistička staza oko Beograda na vodi, ispod Gazele, pa kad se krene od Nebojšine kule pa do Ade, to je će biti odlična ruta za rekreaciju, a može i da posluži i za trening", objašnjava Jovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Pera

31.07.2021 19:31

Da bi. Biciklizam zaziveo neophodno je napraviti biciklisticke stazeRecimo od Batajnice do Zemuna, bilo bi idealno jer je sve ravno a ima i prostora i s leve i s desne strane na Batajnickom drumu, a da se drvoredi sacuvaju

Fekkete Šandor

01.08.2021 06:57

Evo nama za koji dan na buvljacima bicikala za prodaju. Srbija je to.