"IZBEGLICA IZ NJUJORKA" Amerikanac pobegao od korona psihoze, došao u Beograd, pa započeo život dostojan čoveka!
Alo/ Masanori Jošida

Kada je Covid-19 prošlog proleća pogodio Njujork, imao sam oko 60 godina i oporavljao sam se od traumatske povrede mozga koja me je, prema prognozama, „trebala“ odneti nekoliko godina ranije.

Ne samo da sam preživeo, već sam ponovo ogladneo za životom, da bih se zatekao na najgoroj tački pandemije u SAD -u. Nekoliko prijatelja je umrlo, a ja sam gledao televizijske slike improvizovanih mrtvačnica koje su se zajedno šunjale po gradu u šatorima, kamionima i Central Parku.

Moje komšije i ja smo se oprezno stiskali dok smo putovali u predvorje naše stambene zgrade, dišući plitko, stiskajući se uz zidove. Do avgusta mesecima nisam izlazio iz zgrade.

Bez para, u penziji, odrasla deca zauzeta školom ili poslom, shvatio sam da nikome nije potrebno moje fizičko prisustvo. Sve što sam želeo je mesto da provedem još jednu zimu u razumnom ljudskom dostojanstvu, tokom koje bih mogao da čitam, razmišljam i slušam muziku koju volim. Ali svaki dan je izgledao kao da se druga zemlja zatvorila za posetioce, a još nije bilo ni glasina o vakcini. Jednog popodneva kada je anksioznost postala prevelika da bih izdržao, istražio sam nekoliko sati i kupio kartu u jednom pravcu za Beograd, Srbiju. Samo sam pozvao i rezervisao, kao da naručujem picu.

Zemlja je još uvek bila otvorena za Amerikance, stopa zaraze bila je znatno niža nego u SAD -u, a preko noći je iz JFK -a leteo AirSerbia preko noći, što bi me odvelo od pasoške kontrole do pasoške kontrole, od sveta do sveta, za osam sati leta. Kad sam stigao, prošao sam carinu za 10 minuta i sat kasnije spavao u beogradskom hotelu. Za nekoliko dana uzeo sam mali, ali udoban stan iz doba komunizma na Dorćolu, posvećenom starom naselju u blizini hotela Moskva i tvrđave Kalemegdan, na ušću Save u Dunav. Moja kirija je bila 550 dolara mesečno, uključujući režije i balkon. Tamo sam pomislio da bih se mogao zakopati i preživeti neko vreme, čekajući bolja vremena.

Beograd me oduševio od početka. Mogao sam da radim u kafiću na jesenjoj sunčevoj svetlosti i pozdravim nove prijatelje koji su prošli pored Strahinjića Bana. Voćna jela bila su predstavljena malim vrčem prečišćenog meda, a kombinacija je bila ukusna. Crno vino bilo je izdašno i sočno, sa ukusom tamne zemlje. Mladi su se vozili motornim skuterima po zakrčenim ulicama i govorili "Ćao". Ponekad sam se osećao kao da sam u „La Dolce Vita“; u drugim delovima grada, koji su se još uvek oporavljali od bombardovanja, dobro sam se setio, setio sam se pohabanog Beča „Trećeg čoveka“.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading