Sve više stranaca u Beogradu, iznajmljuju stanove od 700 evra do nekoliko hiljada evra
Promo

Korona virus je prošle godine zaustavio kretanje i dolazak stranaca u Srbiju, ali se ovog leta situacija popravlja što dokazuju i statistički podaci po kojima se stranci vraćaju u Beograd kako bi živeli i radili i tom prilikom iznajmljuju stanove čija mesečna kirija iznosi od 700 evra pa sve do nekoliko hiljada evra.

- Ako sagledamo godinu koja je iza nas tražnja za stanovima je bila na minimalnom nivou zbog pandemije. Sadašnje stanje na tržištu je mnogo bolje i tražnja se značajno aktivirala i porasla jer su ljudi ponovo počeli da rade iz kancelarije, vraćaju se studenti, dok strani državljani traže stanove poslovno u Beogradu. Konkretno u City Expertu potražnja stranaca je porasla za čak 40% i oni su spremni da plate kiriju više od 700 evra mesečno - kaže agent izdavanja City Experta Dijana Denčev.

Prema njenim rečima, stranci najčešće traže stanove koji su na popularnim lokacijama poput Beograda na vodi ili A bloka jer su to takozvani kondominijumi koji u okviru kompleksa imaju i dodatne sadržaje poput bazena, teretana i sauna. Dodaje da su vrlo popularni i lux stanovi mahom na Dedinju u okviru opštine Savski venac, zbog blizine ambasada i stranih škola gde bi se školovala njihova deca.

Kako kaže, stranci koji dolaze u Beograd dele se u više grupa, od onih koji su na visokim pozicijama u stranim kompanijama, programera pa sve do onih koji dolaze kao radnici na gradilištu.

Promo

 

- Ona grupa stranaca koja je na visokim pozicijama u stranim kompanijama dolazi da radi u Beograd sa porodicom i zato traže veće stanove u blizini stranih škola gde će se školovati deca. Oni uglavnom ostaju u Beogradu duže od godinu dana - kaže agent izdavanja City Experta.

Dodaje da postoji i velika grupacija IT stručnjaka iz inostranstva koji traže manje stanove jer dolaze sami i traže odlično opremljene stanove u popularnim kompleksima koje menjaju na šest meseci, dok su tu i radnici na gradilištima koji traže stanove blizu posla, više njih živi zajedno u jednom stanu i tu su dok ima posla.

- Cena kirija ovakvih stanova varira, ali se kreće od 700 pa sve do nekoliko hiljada evra na mesečnom nivou - ističe Denčev.

Govoreći o tome koliko traje proces izdavanja nekretnina preko City Expert sajta, Denčev kaže da im je dovoljan samo jedan dan da se nekretnina izda ukoliko je odnos između cene i kvaliteta dobar, a nekad i nekoliko sati, posebno za nekretnine ispod 500 evra.

Komentari (0)

Loading