GORAN VESIĆ: Investitore obavezati da imaju polisu osiguranja!
Alo!/Masanori Jošida

Vesić je za Tanjug TV rekao da je urušuvanje zgrade u Vidovdanskoj ulici na Crvenom krstu pokazalo da su potrebne hitne izmene tog zakona i naveo da će najkasnije u utorak u ime Grada Beograda uputiti Vladi Srbije predlog o izmenama.

''Tražiću da se uvede da investitor obavezno ima polisu osiguranja od štete trećem licima. To znači da investitor neće moći da dobije građevinsku dozvolu ako nema polisu osiguranja za sve štete koje mogu da se nanesu na okolnim zgradama ili javnoj infastrukturi'',rekao je Vesić.

Dodao je da bi, da u zakonu postoji takva obaveza, osiguranje platilo štetu stanarima urušene zgrade u Vidovdanskoj i da bi im izgradili nove stanove. Vesić je kazao i da će tražiti da se u zakonu uvede obaveza da i fizička lica koja vrše nadzor takođe imaju polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti prilikom dobijanja licence.

''To znači da, ako se nesavisnim ponašanjem nadzora, projektanta ili inženjera desi ovako nešto, imate polisu osiguranja iz koje se šteta može naplatiti'', objasnio je Vesić.

Kaže da će predložiti i da se u zakonu uvede obaveza da pre dobijanja upotrebne dozvole svaki investitor mora da da dokaz o kretanju građevinskog otpada, odnosno, da je predat ovlašćenim opraterima čime će, istakao je, biti rešen problem divljih deponija takvog otpada. Govoreći o urušavanju zgrade u Vidovdanskoj, do čega je došlo zbog iskopavanja na placu pored te zgrade, Vesić je kazao da je građevinska inspekcija podnela krivične prijave protiv investitora, nadzornog organa i izvođača radova i dodao da su mnogi dali izjave, a da će tužilaštvo utvrdi ko je odgovoran.

Naveo je da će u ponedeljak ponovo biti održan sastanak na kojem će se razmotriti trajno rešavanje stambenog problema stanara iz Vidovdanske ulice. Kako kaže, postoje dva načina da se stanarima nadoknadi materijalna šteta, a jedan je da to uradi investitor koji će, kaže, imati kratak rok da se o tome izjasni. Drugi način je da to učini Grad i zatim da naplati od investitora tako što će mu u sudskom postupku oduzeti plac na kojem je počelo kopanje.

''Grad Beograd i opština Vračar će trajno rešiti njihov problem i neće se ponoviti situacija iz 2008. godine kada se na sličan način obrušila zgrada u Dubljanskoj ulici, a tim ljudima do danas nije rešeno stambeno pitanje'', rekao je Vesić. Naveo je da su stanari iz Vidovdanske smešteni u hotelu ''Slavija'', ali da će im uskoro biti iznajmljeni stanovi što će, kaže, morati da plati investitor.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading