VELIKE POVOLJNOSTI ZA STANARE Stambene zajednice mogu otplaćivati lift 10 godina
Printscreen

Umesto na pet godina, koliko su dosada stambene zajednice imale rok da otplate novi lift u svojoj zgradi, od oktobra se taj period produžuje na čak deset godina!

Kako je otkrio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Grad će objaviti program u koji će uložiti sto miliona dinara, a čija će ukupna vrednost biti milijardu dinara. Prvi konkurs po još povoljnijim uslovima biće objavljen u oktobru.

- Pozvaćemo stambene zajednice, koje žele da menjaju liftove, da mi kao Grad uložimo deset odsto od ukupne cene. Stanari će sami da biraju firmu koja će da izvodi radove i dozvoljavamo naplatu preko "Infostana" na deset godina - precizirao je Vesić.

Prema njegovim rečima, na ovaj način prvi put se omogućuje da se ljudima subvencioniše deset odsto vrednosti lifta, koje će platiti Grad Beograd, i da ostatak plate na rate koje mogu sebi da priušte.- Liftovi formalno-pravno pripadaju stanarima kao i zajedničke prostorije, fasade - podseća Vesić.

VELIKE POVOLJNOSTI ZA STANARE Stambene zajednice mogu otplaćivati lift 10 godina

Foto: Shutterstock

 

 

- S druge strane, jasno je da država mora da nađe način da pomogne da se ti liftovi urede, jer je prosečna starost liftova u prestonici oko 40 godina, a njima se preveze više ljudi dnevno nego javnim prevozom.

On je podsetio da je Grad Beograd pre dve godine, kada je menjan Zakon o glavnom gradu i Zakon o stanovanju, liftove i fasade tretirao kao javni interes i time je omogućeno da gradovi i opštine mogu prvi put da subvencionišu popravku liftova. Uprkos tome, interesovanje građana za kompletnu zamenu dizalica mnogo je manje nego što je to potrebno.

Stoga je u prethodnom periodu JP "Gradsko stambeno" dostavilo obaveštenja na više od 4.000 adresa, da je vek njihovog lifta odavno istekao i da je bezbednosti radi, potrebno što pre razmotriti ugradnju novog.

- Tek nekoliko desetina ponuda stanari godišnje prihvate, od nekoliko stotina koje "Stambeno" uputi za remont ili zamenu liftova - kažu nadležni u "Gradskom stambenom". 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading