USVOJENA NOVA ODLUKA: Fasade moraju da budu pod konac ili se plaća kazna od 150.000 dinara
Alo/ M. G.

Gradska uprava zavešće red u kulturno-istorijskim celinama kada je reč o izgledu zgrada koje nisu pojedinačno zaštićene, ali su u sklopu ambijentalnog dela. Korisnici i vlasnici objekata, pravna lica imaće obavezu da održavaju fasade urednim. U slučaju da inspekcija zatekne drugačije stanje, kazna će biti 150.000 dinara.

Ova novina uvedena je izmenama i dopunama odluke o komunalnom redu, usvojenim na poslednjoj sednici Skupštine grada.

U skladu sa tim, spoljne delove zgrade imaju obavezu da drže pod konac, a kazne će se pisati i ukoliko se ne obezbedi stručno i kvalitetno izvođenje radova na uređenju. Takođe, ukoliko se izborom vrste materijala ili boja naruši celokupan izgled zgrade i okoline.

POD LUPOM U 18 DELOVA

Nedavno su za kulturno-prostorno istorijsku celinu imenovani i Krunski venac i Svetosavski plato. Pravna lica moraće da vode računa i u području oko Kneza Miloša, Dositejevom liceju, Kosančićevog venca, Profesorskoj koloniji, na Terazijama...

- Ovo se odnosi pre svega na preduzeća, a ne na stambene zajednice - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na sednici. - Tu mislimo na banke, pošte, škole, vrtiće, javne službe, mninsitarstva i privatne kompanije. Nema nijednog razloga da neko bude vlasnik ili korisnik zgrade i da pusti da se šara, a onda čeka da država ili Grad čisti te fasade. Tako je u Parizu i u drugim evropskim gradovima.

Kako bi se zadržao autentičan izgled zaštićenih delova grada, kojih sada ima 18, prošle godine bilo je najavljeno da se novim generalnim urbanističkim planom koji treba da bude usvojen, biti uvedeno pravilo da Zavod za zaštitu spomenika kulture daje saglasnost na izgled fasade u kulturno-istorijskim celinama. Iako je reč o objektima koji nisu spomenici kulture, novi su, ali moraće da se uklope u postojeću celinu.

- Na Kosančićevom vencu ili u Krunskoj ulici neće moći da nikne staklena fasada ili ona koja liči na lego kocke, što se inače dešavalo ranije - upozoravali su u gradskoj upravi ranije. - Osim toga, postojaće obaveza da fasade u prostornim kulturno-istorijskim celinama imaju i skulpture ili reljefe, odnosno neko drugo umetničko delo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aniram

14.06.2021 09:06

Naša zgrada u peščkoj zoni je četiri puta već farbana, peskirana i čišćena od grafita o trošku stanara i vlasnika lokala. Imamo i kamere na fasadi. Posle 24-48h opet bude išarana sprejevima. Podneli smo i krivične prijave protiv N. N. lica. Svaka akcija čišćenja košta od 50 hiljada na više. Para više nemamo. Što grad ne vrati pozornike na ulice, makar posle 21h?