Deo Beograda dobija novu namenu - park po uzoru na Njujork!
BeoInfo

Ovome je prethodio pozivni konkurs za mlade profesionalne timove, koji su park podelili na 10 prostornih celina, a razrađena rešenja predstavljala su osnov za izradu Plana i u najvećoj mogućoj meri su njegov sastavni deo.

Područje Linijskog parka predstavlja sponu između opština Stari grad i Palilula, odnosno, Beton hale i Pančevačkog mosta, kao i dunavske padine i priobalja reke Dunav.

JAVNA SEDNICA 1. JULA

Javni uvid trajaće do 15. juna, svakog radnog dana od 9 do 18 časova, u zgradi Gradske uprave. Javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda, održaće se 1. jula. Prisutni koji su podneli primedbe u vezi sa Nacrtom plana u pisanom obliku mogu ih tada obrazložiti.

Prostire se na 4,6 kilometara. Kao takav, ovaj prostor ima potencijale, uticaj i značaj za razvoj grada. Kako stoji u tekstu Nacrta, opšti cilj izrade Plana je urbana transformacija železničkog koridora. Ideja je da se izgradi javni gradski prostor, koji povezuje druge javne površine, kao i da se ponude različiti sadržaji.

- Dobra saobraćajna povezanost, položaj lokacije u neposrednoj blizini beogradskog priobalja i reka, kao i urbana transformacija bivše trase železnice, daje mogućnost uvođenje različitih programskih sadržaja i urbanih ambijenata sa ciljem prožimanje i povezivanje istorijskog i novog identiteta područja dunavske padine - piše u dokumentu.

IZLOŽBA U BETON HALI

Izložba projekata Linijskog parka otvara se danas u 13 časova u Parku kod Pasarele, u Beton hali.

Projekat je zamišljen po uzoru na svetske parkove poput Haj lajna u Njujorku i Rejl koridora u Torontu. Na izložbi će biti predstavljeni pobednički radovi mladih arhitekata za ovaj posao.

Granicom plana, obuhvaćena su kulturna dobra.

Poziv za izradu idejnog rešenja dela područja Linijskog parka raspisao je Kabinet gradskog urbaniste u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda decembra 2019. godine. Javni konkurs obezbedio je prijavu 28 timova, koji su ukupno brojali 127 učesnika. Izabrano je deset najkvalitetnijih urbanističko-arhitektonskih timova, koji su početkom septembra 2020. godine predali finalna idejna rešenja. Kliknite za više vesti

Komentari (1)

Loading
Dragan

17.05.2021 07:58

Jos da vidimo kartu pa da imamo predstavu o tome sta je to sve. Bez toga je nagvazdanje.