VESIĆ POVODOM DANA POBEDE: Beograd ponosan na svoju antifašističku tradiciju (FOTO)
Tanjug

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je, neposredno pred početak nastupa ruskog hora, za Tanjug izrazio zadovoljstvo zbog bogatog programa kojim Beograd slavi Dan pobede nad fašizmom.

"Beograd je ponosan na svoju antifašističku tradiciju, jer je moderna Evropa nastala na temeljima antifašizma, a Srbija i Beograd su u toj borbi podneli velike žrtve zajedno sa saveznicima. Najviše sa sovjetskom Crvenom Armijom koja je oslobodila Beograd zajedno za jugoslovenskim partizanima. Zato svaki 9. maj, Dan pobede sa ponosom slavimo", rekao je Vesić.

On je dodao da je Dan pobede važan momenat za našu istoriju, kada treba da se podsetimo na herojsku borbu naših predaka i da se odupremo reviziji istorije koja je prisutna nekoliko decenija unazad.

"U toj reviziji istorije dželati postaju žrtve, a žrtve dželati. Mi toj reviziji istorije moramo da se odupremo jer treba da se zna ko je bio na kojoj strani istorije", kazao je Vesić.

Povodom proslave Dana pobede nad fašizmom i obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata na ovim prostorima, Grad Beograd, Fondacija Besmrtni puk i Ruski dom u Beogradu, organizuju danas i sutra niz svečanosti u našem glavnom gradu.

Na Dan pobede, 9. maja, u 8 sati biće organizovano svečano polaganje venaca na Spomenik večne vatre i Spomenik crvenoarmejcu u kompleksu Spomen-parka oslobodiocima Beograda.

Nakon toga, u 9 sati, na Trgu republike, biće organizovan direktan prenos Parade pobede sa Crvenog trga u Moskvi.

Istog dana, u 13:30, biće položeni venci na Spomen-ploču Crvenoarmejcima na Trgu republike.

Za 14 sati na Trgu Republike planirano je obraćanje zvaničnika: Nenada Popovića, ministra u Vladi Republike Srbije i predsednika Fondacije Besmrtni puk, Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, Aleksandar Bocan-Harčenka, ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji, i Jevgenija Baranova, direktora Ruskog doma u Beogradu.

Nakon obraćanja zvaničnika, na Trgu republike, biće održan koncert “Heroji žive” na kojem će nastupiti Hor Čarolija, Tijana Dapčević, Ivana Negativ, Bojana Stamenov, duet ruskog saksofoniste Olega Kirejeva i srpskog trubačkog orkestra Dejana Lazarevića, kao i ruski narodni umetnik Oleg Pogudin.

Nakon svečanog koncerta, u 18:30, biće održana premijera ruskog ratnog filma "Podolski kadeti". Cela manifestacija biće okončana svečanim vatrometom u centru Beograda u 21 sat.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading