Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Sukob Izraelaca i Palestinaca traje već decenijama, a gledano kroz istoriju radi se o jednom od najdužih konflikata, koji traje vekovima.

Izraelski premijer Bendžamin Netanjahu i njegov aktuelni rival, Beni Ganc, sastali su se u ponedeljak sa Trampom kako bi među prvima čuli šta je to smislio za takozvani mirovni sporazum.

- Imamo podršku premijera (Izraela), i drugih partija, i mislim da ćemo na kraju dobiti podršku i Palestinaca, ali videćemo - rekao je Tramp.

Izrael

Tanjug/AP

Izrael, Foto: Tanjug/AP

Međutim, lideri Palestine, koji su ranije njegov plan okarakterisali kao "unapred mrtvim", nisu ni bili pozvani u Belu kuću, gde se određuje njihova sudbina.

Šta je u Trampovom sporazumu?

Iako ništa nije zvanično potvrđeno, zapadni mediji uveliko bruje o detaljima sporazuma, a u petak su ga u izraelskim vestima opisali kao "najdarežljiviju ponudu koja je ikada ponuđena Izraelu".

Kako su pojedini mediji naveli, sporazumom bi Izrael aneksirao bukvalno sva naselja u Zapadnoj obali, koje su kontrolisali od 1967. godine i šestodnevnog rata. Izrael bi dobio pun suverenitet nad Jerusalimom, i ne bi snosio posledice za vraćanje palestinskih izbeglica. Ipak, sam Tramp je rekao da su to spekulacije, s obzirom da jedino on zna šta tačno planira.

Gaza, raketiranje, vojska, Hamas

AP

Gaza, raketiranje, vojska, Hamas, Foto: AP

Ipak, postoje i delovi koji se već znaju, a uglavnom se tiču ekonomije. Tokom samita u Bahreinu u junu mesecu, Kušner je pogurao plan da se oformi fond vredam 50 milijardi dolara za izgradnju infrastrukture, biznisa i investicije u turizam, kojim bi se pojačala ekonomija Palestine, kao i okolnih arapskih zemalja.

Međutim, tamošnji lideri nisu baš oduševljeni ideom da daju svoju teritoriju za američki novac. Tako su Palestinci bojkotovali samit u junu, dok je palestinski diplomata Husam Zomlot za "Tajm" rekao da se radi o zavereničkoj teoriji stvorenoj da dozvoli Izraelu aneksiju teritorije.

Protest Gaza

Tanjug/AP

Protest Gaza, Foto: Tanjug/AP

Iako su se Jordan, Egipat, Saudijska Arabija i druge arapske zemlje složile da je potreban nekakav sporazum, ipak su poslale tek minimalne delegacije u Bahrein.