Veljko Nestorović
Alo!

Da li će se to uskoro promeniti, videćemo. Da bi aktuelni papa Franja posetio našu zemlju, pomenutoj poseti blagoslov mora dati Srpska pravoslavna crkva. Međutim, kako već decenijama navode mnogi iz njenih redova, papa bi pre dolaska prvo morao da se izvini za ulogu Katoličke crkve tokom Drugog svetskog rata i podršku ustaškom režimu i pokloni se senima mučenika koji su pobijeni u Jasenovcu. A kako i zaboraviti i kardinala Stepinca? 

Da li je realno očekivati od pape tako nešto? Ili bismo ipak mi morali da učinimo prvi korak? Ne treba zaboraviti da Vatikan nije priznao Kosovo. Šta je s tom činjenicom? Ili mislimo da nam takva podrška nije potrebna u ovom trenutku?

Dolazak pape u Srbiju bi sigurno predstavljao istorijsku posetu, međutim, možda vreme za tu posetu ističe. Onog trenutka kada, ali hajde da napišem ipak ako, kardinal Alojzije Stepinac bude proglašen za sveca, šanse za papin dolazak u zemlju na čijoj je teritoriji rođen Konstantin Veliki biće praktično svedene na nulu. Upravo bi možda zbog toga papa Franja trebalo što pre da poseti Srbiju. Da čuje od nas, ne preko posrednika i izaslanika, šta se dešavalo tokom mračnih godina kada je radila ustaška kama. Onda bi možda i otišao u Jasenovac, možda video istinu o Stepincu. Možda bi posetio i srpski Jerusalim. Obišao Gračanicu, Dečane, Pećku patrijaršiju. Ako smo odlučili da se borimo za Kosovo, za našu istoriju i našu kolevku, u toj borbi su nam potrebni svi. Baš svi. A Vatikan nije, niti namerava da prizna Kosovo.

Komentari (1)

slađa

01.07.2018 09:12

Susret Srbije i Vatikana treba da se ostvari u duhu vere i nenametanja. SPC i srpski narod čuvaju vekovima svetosavsku vertikalu. Ona je utvrđena i potvrđena brojnim stradanjima i vaskrsnućima pravoslavnih Srba i države Srbije. Duboki su ponori u prošlosti stvoreni. Jasenovački je najdublji. Naspram njega sija svetlost Gračanice, Dečana, Pečke patrijaršije. Ako do susreta dođe, ničeg pompeznog u njemu ne sme biti. Da se krhki most ne bi zatresao pred pred strašnim pogledom srpskih mučenika.