DOBRO JUTRO, SRBIJO! Diplome

Jeste l’ čuli ljudi, verujte bez šale, maturanti osnovne škole u Valjevu hteli su da maturu dočekaju u majicama s natpisom “Šta će nam diploma, nema je ni Toma”. Nisu im dali. Kažu nije za decu, politikom da se bave.

Dragana Tomić
Dragana Tomić, Foto: RAS

Sećate li se ljudi, da je pre samo nekoliko meseci Ministarstvo prosvete odlučilo da svim maturantima ukine bodove sa takmičenja. Kažu, nije fer, jer se na takav način stiču prednost u odnosu na one koji na takmičenja nisu išli i da oni ipak treba da uče zbog sebe, a ne zbog bodova.

Šta smo im na takav način poručili? Puj pike, deco, ne važi, ni vaš trud, ni rad, ni vreme.

Pitala su nas onda, ta naša deca, zašto mi ne radimo zbog posla. Šta će nam plata? Što svakog meseca kukamo i lelečemo zbog skupog života, a male plate. Ćutali smo. Nismo rekli ni reč.

Umesto odgovora, ponudili smo im paradu šunda i kiča, pevaljke bez pesme i glasa, kriminalce punih džepova i zemlju u kojoj je svaka deseta diploma lažna. Jednom rečju stvarnost koja ujeda.

Stvarnost, u kojoj su političari opsednuti diplomama i doktoratima, pomešanu sa nedostatkom volje i želje da se istinski uči. Stvarnost, u kojoj je Vukova, ili tema podsmeha, ili ne vredi ništa. Stvarnost, u kojoj najbolje prolaze oni koji imaju veze i partijske knjižice.

Nadali smo se valjda neće ukapirati, mali su ne znaju ništa.

Prevarili smo se. Pokazali su nam da znaju sve, da vide, da posmatraju i gledaju budnim okom. Poručili su nam da znaju da žive u zemlji, u kojoj vlada opsednutost titulama, a ne znanjem. Opomenuli su nas da je vreme da se ponašamo časno.

Najnovije - Alo.rs