Aleksandar Vučić
Vesna Lalić
Aleksandar Vučić

Vesna Lalić

Aleksandar Vučić, Foto: Vesna Lalić

"Postoji izreka koja kaže da imati neprijatelja oduzima najviše vremena. Nemamo nameru da ga trošimo na neprijateljstvo, koneferenciju počinjemo sa očuvanjem mira i stabilnosti u regionu", rekao je premijer na početku svog obraćanja misleći na nedavne napade Hrvatske, koje je nazvao brutalnim.

"Mi smo govorili istinu, govorili smo o stradanju našeg naroda u Jasenovcu, Gradini, "Oluji" i zločinima protiv Srba, takvi zločini ne smeju više da se ponove", naveo je on.

Vučić kaže da mu je žao što hrvatski zvaničnici neće da sagledaju činjenice i pogledaju istini u oči i poručio da će od danas članovi vlade Srbije da se uzdržavaju od bilo kakvih reakcija na izjave koje dolaze iz Hrvatske na račun Srbije.

"Ne zato što smo ih se uplašili, već zato što zelimo da prestanu sa politikom u kojoj hoće Hrvatsku i Srbiju da predstave kao dve nedorasle i nezrele države koje igraju ping pong", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Pomak u istrazi oko ubistva Pantića

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ima pomaka u slučaju ubistva novinara Milana Pantića i da misli da će taj problem uskoro biti rešen.

"Ja mislim da imamo pomaka povodom ubistva Milana Pantića. Neću da obećam ništa, mislim da ćemo taj problem uskoro da rešimo", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Novinar "Večernjih Novosti!" Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine u Jagodini u ulazu zgrade u kojoj je živeo s porodicom, dok se rano ujutro vraćao iz prodavnice.

On je rekao da mu je žao što zvaničnici Hrvatske neće da se odreknu te vrste fašističke prošlosti, koja je ispoljena u njihovim komentarima na godišnjice stradanja Srba koje smo ovih dana obeležili, te da kažu da nisu saglasni sa tim i da je najstrašnije osuđuju te zločine.

"Ne tražimo da kažu da je to bio genocid, iako jeste, već samo da izraze saučešće i kajanje porodicama žrtava, a ne da osuđuju u svojim izjavama unuke žrtava, a veličaju dede dželate", rekao je Vučić.

"Nek oni nastave da vređaju govoreći više o sebi nego o nama, mi ćemo da nastavimo da guramo svoju ekonomjiju... Najviše ih sekira što Srbija ima veći rast od Hrvatske i što će Srbija u budućnosti više da napreduje. Što Hrvatska bude bolje živela tako će i građani Srbije imati koristi", naglasio je on.

Premijer kaže da ćemo nastaviti sa očuvanjem mira i stabilnosti u regionu, pomenuvši i Albaniju sa kojom je takođe najavio bolje odnose, uprkos trenutnim problemima.

"Politika mira i stabilnosti je zaštitni znak Vlade Srbije. Hrvatskoj želim mnogo uspega. Nećemo o njima da govorimo, imamo pametnija posla od njih", istakao je premijer.

Pregovori o povećanju plata od oktobra

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je republički budžet na kraju avgusta u suficitu od 20 milijardi dinara, što je za 95 do 100 milijardi dinara bolji rezultat od planiranog.

"U septembru ili oktobru krenućemo u razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom o povećanju plata u javnom sektoru. Koliko će to procenata biti, ne mogu sad da kažem, ali će biti veće od prethodnog povećanja. Nema sumnja da bi minimalna plata u javnom sektoru mogla da bude uvećana najmanje za oko 1.000 dinara, to nije dovoljno, ali je to za one koji se najmanje žale a vredno rade itekako značajno, kao trinaesta plata", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Vučić: Ne uzimam dnevnicu za službena putovanja

Vučić je poručio da on "za razliku od nekih" ne uzima dnevnice kad ide na službena putovanja, bilo da ide u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Brazil ili Kinu, a oni koji stalno protiv njega govore su svaku dnevnicu uzeli. Vučić je opazio da je danas potpredsednik DS ugasio košarkaški klub koji su "sami pravili da bi prali pare". Prema njegovim rečima, problem onih "koji protiv njega stalno govore" je to što on nema problem sa odlaskom sa vlasti. Vučić je rekao da "za razliku od nekih" on čak i vodu koju pije sam plaća, ne uzima državne pare, a ne uzima ni dnevnice za službena putovanja. "Ne uzimam dnevnicu ni za Brazil ni za BiH, ni kad idem u Hrvatsku ili u Kinu. A oni koji mi drže pridike svaku su redovno uzeli", konstatovao je.

 

Dodao je od avgusta očekuje rast u elektro-energetskom sektoru što će dodatno uticati na rast BDP-a, kao i da je zadovoljan što je niska i stabilna inflacija od 1,2 odsto na medjugodišnjem nivou i što raste promet u trgovini i iskorišćeni su skoro svi vaučeri za odmor u Srbiji.

Vučić je istakao da je 2007. godine najmanja stopa nezaposlenosti i iznosi manje od 16 odsto, ali da je njegov cilj da za mandata ove vlade ta stopa bude na nivou proseka u EU od 11,5 odsto.

Ministarski tim koji će se baviti IT sektorom

Vučić je izjavio da će u narednom periodu formirati ministarski tim koji će se baviti IT sektorom.

On je kazao da će predložiti da na čelu tog tima bude Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

"Taj ministarski tim bi se isključivo bavio IT sektorom, tim delom srpske industrije. Danas u softverima izvozimo zvanično 410 miliona evra. Verujemo da formiranjem tog tima i značajnim ulaganjem u naredne dve godine to može biti povećano na preko dve milijarde", rekao je Vučić.

Vučić: Verovatno neću ići na samit u Dubrovniku

Vučić kaže da verovatno neće učestovovati na Kroacija samitu u Dubrovniku, jer ne vidi šta bi značajno moglo da se uradi na tom skupu.

"Nisam još doneo konačnu odluku, samo zato što ne vidim šta bismo supstancijalno mogli da uradimo. Ali sam uvek spreman za razgovor", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da će Srbija moći da isporuči ono što je obećano, da će ulice u Tavankutu biti asfaltirane, da se radi na kući Bana Jelačića i da se razgovara sa predstavnicima Hrvatske riječi u Srbiji.

Hrvatski Jutarnji list je ranije danas javio, pozivajući se na neimenovane izvore, da će Vučić učestvovati na tom skupu u Dubrovniku.

Komentari (4)

Ljiljana

22.08.2016 21:00

Nego ces "hrabro" cutati! Naredila ti gazdarica Merkelova da zacutis i odmah si podvio rep!

srboljub

23.08.2016 04:14

@Ljiljana - primicu se hrvati prema dnavu i apatinu bucic nesme ni da kaze svoijim gradanima sta se desava jer ce ga pretelji njegovi rastrgati ako progovori kaces vucicu u uniju kad te toliko cene idevucic u uniju a nema ni granice svoje drzave sve mu isprekidano po srbiji a oce u uniju sa cim cudi me srija okopirana zemlja

Sasa

22.08.2016 21:13

Jedan tako okrećao drugi obraz kad mu lupite šamar tako da ga sad u selo vikav Zoki ventilator!

ana

23.08.2016 14:44

ne ogu sami da se svadjaju