Almir Merdić
Privatna arhiva
Almir Merdić
Almir Merdić, Foto: Privatna arhiva


To je za RTRS potvrdio MUP Zeničko-dobojskog kantona, koji je asistirao u hapšenju. Ispitivanje privedenih u Tužilaštvu BiH, kako se navodi, trajalo je pet časova.

Merdić je u kratkom telefonskom razgovoru za novinsku agenciju Patria iz Sarajeva potvrdio da je pušten kući posle petosatnog ispitivanja u Tužilaštvu BiH.

- Ne znam šta će se dalje desiti. Nisu mi rekli ništa. Vratili su mi dokumente. Samo su tražili da im kažem šta sam vidio taj dan u Srebrenici - rekao je Merdić


Sva trojica su označena na fotografijama koje je ranije objavio MUP Republike Srpske, kao učesnici atentata na Vučića.

Aleksandar Vučić Srebrenica
Napad na Aleksandra Vučića u Srebrenici, Foto: Profimedia


Mediji su Merdića označili kao organizatora tog napada, dovodeći ga i u vezu sa radikalnim organizacijama u BiH, ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem te bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Pripadnici SIPA jutros su u Jelahu kod Tešnja uhapsili Almira Merdića, Elvedina Himzića i Muju Dizdarevića.

Prema navodima MUP RS oni su učestvovali u napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima, tokom obeležavanja 20. godišnjice Srebrenice, nezvanično saznaje novinska agenciju Patria.

Ministar ne zna da li je uhapšen napadač na Vučića!

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je Srni da nema informaciju da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) jutros u Jelahu kod Tešnja uhapsili Almira Merdića zbog sumnje da je sa još nekoliko lica učestvovao u pokušaju ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima. “Nisam u toku da li je Tužilaštvo BiH izdalo naredbu. Nisam bio u kontaktu sa predstavnicima Tužilaštva BiH, jer sam čitav dan imao nekih drugih obaveza”, rekao je Mektić.