Mali Sirijac sa srpskim policajcem kod Bezdana
Tanjug/Jaroslav Pap 18.9
Mali Sirijac sa srpskim policajcem kod Bezdana
Mali Sirijac sa srpskim policajcem kod Bezdana, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nešto pre 12:30 u Belom Manastiru dogodila se tuča između dve grupe izbeglica, a morala je da interveniše i policija. Sukob je buknuo na železničkoj stanici gde veliki broj migranata pokušava da se ukrca na voz ili se dokopa autobusa za Zagreb. Među izbeglicama je letelo kamenje, flaše i sve ostalo što im se našlo pri ruci. Navodno su se Sirijci sukobili s Avganistancima.

U Hrvatsku je dosad ušlo 17.089 izbeglica, a najveći priliv danas je zabeležen u Tovarniku i Iloku, gde je tokom dana pristiglo više od 3.500 osoba, saopštilo je večeras hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Iz Tovarnika i Belog Manastira put Mađarske granice krenulo je potom 23 autobusa puna migranata sa četiri policijske marice. Oni su stigli na granični prelaz "Beremend" s Mađarskom, a kada je oko 1.700 izbeglica izašlo iz autobusa i stalo pred rampu dočekali su ih mađarski policajci.

Oni su su napravili živi zid ispred rampi na granici. Pedesetak metara dalje napravili su drugi red štita, na samim rampama.

Na samoj rampi na ulazu u Mađarsku raspoređena je vojska sa štitovima i zaštitnim maskama, javlja "Jutarnji list".

Deo autobusa iz kojih su se iskrcali imigranti okrenulo se i vratilo za Hrvatsku, a grupa od oko 15 migranata je ilelagno prešla granicu.

Šef smene stanice hrvatske granične policije Bajakovo, Damir Culi rekao je Tanjugu da je granični prelaz Bajakovo na granici između Srbije i Hrvatske ostao otvoren, da radi normalno i da je prohodan za sav saobraćaj.

"Bajakovo je otvoren, sav promet i saobraćaj se odvija normalno i nema gužvi", rekao je Culi.

POVEZANE VESTI

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je do juče, do 22 sata na područje Hrvatske ušlo 11.003 migranata i da je policija zatvorila sedam graničnih prelaza sa Srbijom, javila je agencija Hina.

Zabranjen je saobraćaj na delovima državnog puta na granici Hrvatske sa Srbijom u području graničnog prelaza Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina i Erdut.

Ove mere su se primenjivale periodično u petak od popodnevnih sati, a trenutno su sve aktivne i na snazi su do daljnjeg, navodi MUP Hrvatske, prenela je Hina.

I pored zatvaranja granice, izbeglice su tokom noći kroz kukuruzišta i polja i dalje pristizale u Hrvatsku.

Kako prenose jutros hrvatski elektronski mediji, iako su granični prelazi zatvoreni, to ne znači da je priliv izbeglica u Hrvatsku zaustavljen, navodi "Jutarnji list", a portal Index.hr javlja da izbeglice ulaze u Hrvatsku preko polja i kukuruzišta.

Producent američke televizijske mreže Ej-Bi-SI njuz Naser Ata na svom je Twitter profilu objavio da je video stotine ljudi kako u noći preko polja i kroz kukuruze prelaze srpsko-hrvatsku granicu.

Odluka o zatvaranju granica donesena je nakon što je Slovenija na granici počela da odbija izbeglice koji su pristigli iz Zagreba.

OVAJDILI SE TAKSISTI

Taksisti za pjevoz od Tovarnika do Osijeka za pet osoba uzimaju čak 500 evra! Od Tovarnika do Osijeka ima samo 60 kilometara. I zagrebački taksisti žele da zarade na izbeglicama, pa tako za prevoz do slovenačke granice uzimaju 20-ak evra po osobi. Od hotela Porin, gde su izbeglice uglavnom smeštene, do Bregane ima 30-ak kilometara, a do Harmice 40-ak kilometara.

Tri vagona voza u kojem su bili izbeglice izdvojena su i zadržana na granici. No, tokom noći su vagoni s oko 150 izbeglica ipak propušteni, saopštila je slovenačka policija, a preneo je Index.hr.

Nisu objasnili zbog čega su im ipak dopustili da uđu u Sloveniju, nakon što su već ranije kazali da će ih vratiti u Hrvatsku.

Kolone izbelglica nastavile su i jutros iz Srbije da ulaze u Hrvatsku, ali za razliku od prethodnih dana, danas hrvatska policija izbeglice ne preuzima "maricama" već ih preusmerava da pešice u koloni, kroz kukuruzna polja i preko njiva, dođu do železničke stanice Tovarnik.

Naime, srpska granična policija dozvoljava prolaz i pešaka i vozila, ali njihove kolege iz Hrvatske zabranjuju dalji prolaz i sve ih vraćaju nazad.

Kako su Tanjugu rekli pripadnici Crvenog krsta Šid, koji izbeglice dočekuju na srpskoj strani i daju im lanč pakete i vodu, od jutros je na taj granični prelaz stiglo oko desetak autobusa sa izbeglicama i veći broj taksi vozila.

Izbeglice i dalje nameravaju da stignu do Nemačke, a kako je Tanjugovom izveštaču na licu mesta rekao 16-godišnji Masud iz Avganistana ne znaju šta ih čeka sa druge strane granice.

PUSIĆ: POLOŽILI SMO ISPIT

Potpredsednica hrvatske vlade Vesna Pusić ocenila je da je Hrvatska dobro reagovala i da može da se nosi s izbegličkom krizom. Ona je ocenila da je Hrvatska dobro reagovala na izbeglički talas, bez grubosti i kršenja osnovnih prava, odnosno da je "položila ispit". Ministraka je podsetila i da se mnogo govori o mogućem terorizmu, naglasivši da se "teroristi ne voze u probušenim čamcima preko Mediterana, nego putuju avionima", te da ljude samo pokušavaju da na taj način zastraše. Takođe, Pusić je potvrdila da Slovenija u ovom trenutku vraća odredjeni broj izbeglica u Hrvatsku, ali i da ima i onih koji su uspeli da uđu na slovenačku teritoriju.

 

Taj, kako kaže učenik na dobrom engleskom objasnio je da putuje sa još deset članova porodice i da su u Srbiji već dva dana.

Oni su, kako je kazao, na granični prelaz došli boravći prethodno u Beogradu.

Njegov otac dodaje da je put od Avganistana do granice sa Hrvatskom trajao ukupno 12 dana.

Kako je sinoć javio izveštač Tanjuga, na graničnom prelazu Bajakovo formirana je višekilometarska kolona kamiona od naplatne rampe do same granice.

Istovremeno, Mađarska je počela gradnju ograde na granici sa Hrvatskom kako bi suzbila priliv migranata i rasporedila je stotine vojnika i policije na granici, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban.

On je u izjavi za državni radio izjavio da će gradnja ograde na deonici od 41 kiometra, gde dve zemlje ne razdvaja reka, biti završena danas.

- Moramo da primenimo iste mere kao i na srpsko-mađarskoj granici - rekao je Orban, dodajući da trenutno 600 vojnika radi na gradnji ograde.

On je dodao da će još 500 vojnika biti raspoređeno danas, a dodatnih 700 ovog vikenda.

VRAĆEN VOZ KOJI JE IŠAO ZA ZAGREB I LJUBLJANU

Hrvatska zbog migranata nije sinoć primila na svoju teritoriju međunarodni putnički voz iz Srbije, koji je iz Beograda krenuo za Zagreb i Ljubljanu, saopštile su Železnice Srbije.

Taj voz je iz Beograda krenuo juče u 21.30 sati za Zagreb i Ljubljanu.

Hrvatske železnice nisu na vreme obavestile železnice Srbije da ovaj voz neće primiti na svoju teritoriju, pa je voz po redu vožnje krenuo iz Beograda i u ponoć stigao u Šid, gde je i završio putovanje.

U vozu je bilo 40 putnika, od čega četiri migranta.

Putnici su u vozu sačekali da ova železnička garnitura po redu vožnje iz Šida krene nazad za Beograd, kako bi bili vraćeni u glavni grad Srbije.

Voz sa putnicima koji su vraćeni sa granice krenuo je iz Šida za Beograd jutros u 4.10 sati, da bi u glavni grad Srbije stigao po redu vožnje u 5.52 sati.

ORBAN KAO KALIMERO

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je Mađarska pristupila izgradnji novih ograda na granici sa Hrvatskom, jer "ne može da računa na pomoć s juga, dakle ni od Srba, ni od Hrvata".

Orban je jutros u svom redovnom sedmičnom obraćanju putem državnog radija rekao da smatra da Mađarska ne može da računa ni na pomoć Zapada i da se "neće utišati glasovi koji kritikuju Mađarsku".

"U delu evropskih medija i kod nekih političara preovladava samoubilački liberalizam, a to je liberalizam koji ugrožava naš način života", rekao je Orban, a preneo portal Vojvodina danas (Vajdasag Ma).

Noćas je počela izgradnja privremene tehničke granične prepreke na mađarsko-hrvatskoj granici u dužini od 41 kilometra, gde je 600 vojnika već na licu mesta, a tokom dana će stići dodatnih 500 i tokom vikenda još 700.

Orban je rekao da Mađarska može da brani granicu sa Srbijom, ali da "nije zanemariv broj useljenika koji planiraju da iz Hrvatske krenu preko Mađarske".

"Pokušavamo to da sprečimo", dodao je Orban i rekao da se nada da će Slovenija ozbiljno shvatiti odbranu šengenskih granica.

Bivši mađarski premijer Ferenc Đurčanj izjavio je danas da video snimci pokazuju da je mađarska policija otvorila kapiju na granici sa Srbijom i zatim napala izbeglice koje su pokušale da pređu na mađarsku stranu.

Đurčanj je rekao da veruje da je napad policije od srede, kad su policajci upotrebili suzavac i vodene topove protiv izbeglica na srpsko-mađarskoj granici, izvršen “bez ikakve sumnje” po direktnom naređenju premijera Viktora Orbana, prenela je agencija AP.

HRVATSKA OTVORILA KORIDOR ZA IZBEGLICE KA ZAPADU EU

Na granični prelaz Beremend, između Hrvatske i Madjarske, stigao je 21 autobus sa oko 1.300 izbeglica po koje su Mađari poslali svoje autobuse koji ih voze na granicu sa Austrijom, čime je uspostavljen kordor prema zapadnim zemljama.

Ta prva tura izbeglica koja je došla na granicu početak je takozvanog koridora koji će biti uspostavljen prema zapadnim zemljama. Kako saznaje Jutarnji.hr, uskoro na granicu dolaze novi autobusi.

Autobusi koji su iskrcali izbeglice na granici vraćaju se u Beli Manastir po one koji su još uvek tamo.
Na graničnnom prelazu Harmica prema Sloveniji očekuje se povećani priliv izbeglica iz Zagreba koje stižu taksijima, autobusima i drugim prevoznim sredstvima, jer je obustavljen železnički saobraćaj.

U MAĐARSKO SELO STIGAO VOZ SA VIŠE OD 1.000 MIGRANATA

Voz sa više od 1.000 migranata stigao je danas iz Hrvatske u mađarsko selo Mađarboli, izjavio je dopisnik agencije Rojters sa lica mesta.

Mađarska policija saopštila je da su migranti autobusom prebačeni u dva centra za registraciju u Sentohardu i Vamoszabadiju, koji su nedaleko od granice sa Austrijom.

BiH MOŽE DA PRIMI 5.000 IZBEGLICA, POSLE ZATVARA GRNICE

Bosna i Hercegovina ima mogućnost da smesti do 5.000 osoba koje se kreću u izbegličkom talasu, nakon čega će zatvoriti granicu po uzoru na susede, rekao je danas ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Ministarstvo odbrane BiH analizira lokacije i stanje u kasarnama u kojima bi mogli smestiti izbeglice sa Bliskog istoka, ako počnu masovno da pristižu u Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz tog ministarstva.

BEČ ZADRŽAVA PRAVO DA NE PRIMI IZBEGLICE

Austrija zadržava pravo da ne dozvoli ulazak migrantima koji dolaze iz Mađarske, ukoliko ne podnesu zahtjev za azil, saopšteno je danas iz austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
“Austrija očekuje da oko 1.500 migranata pređe istočnu granicu sa Mađarskom i dozvoliće im ili odbiti ulazak u skladu sa `principom proporcionalnosti`, zavisno od toga da li će ili ne zatražiti azil”, ističe se u saopštenju.

SLOVENAČKA POLICIJA ZAUSTAVILA VIŠE STOTINA IZBEGLICA

Slovenačka interventna policija blokirala je danas put za više stotina izbeglica koji su pokušali da pređu slovenačku granicu iz sela Harmica, sa hrvatske strane granice. Izbeglice su prelazile mali most preko reke Sutla na ničijoj zemlji, među kojima je bila i jedna žena sa ružom, ali im se na putu preprečio kordon slovenačke interventne policije, javila je agencija Rojters.
Nešto ranije je isti most, ali ka hrvatskoj strani, prešla grupa slovenačkih aktivista, skandirajući: “izbeglice, dobrodošli!”

MAKEDONIJA PRODUŽILA VANREDNO STANJE NA GRANICI SA SRBIJOM I GRČKOM

Makedonija je produžila vanrednu situaciju na granici sa Grčkom i sa Srbijom do sredine juna sledeće godine, zbog izbegličke krize, odlučio je danas parlament na osnovu predloga makedonske vlade. Kako je objavio AP, ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov rekao je danas da je takva odluka usledila nakon prognoze da će azilanti nastaviti da pritiskaju severnu i južnu granicu Makedonije.

Makedonska policija saopštila je da je više od 83.000 ljudi prošlo kroz tu zemlju u poslednja tri meseca, a Čavkov je danas rekao da je kroz Makeoniju u tranzitu bilo 300.000 migranata.

 

Komentari (2)

pužnica

18.09.2015 21:54

Uf novinari,evo uživo iz Belog Manastira.Incident je bio na autobuskoj stanici,zbog toga što je netko nekome ukrao novac.Za 1o min je bio mir.Ljudi moji ovo što sam doživela danas ostat će mi u sjećanju.Dok ja ronim suze oni se smiju,deca skaču od sreće kad im nešto pružiš.U jednom momentu me jedna žena zagrlila i vukla svog sina oko 7 godina da ga vidim (a uz mene je bio moj sin od 7 godina)da bi pokazala da na glavi ima ugrađeni slušni aparat kao moj sina.Među 1o ooo migranta naiđem na takvo

pužnica

18.09.2015 22:01

Kud su jadni,preumorni puni se vedrine,narod grada tokom dana im je donosio što im treba,svima se zahvaljuju,a ono što me ugodno iznenadilo,dobili su vrećice za smeće i samoinicijativno su kupili i grad će čist.A lešinari taksisti i pojedinci na svakom koraku ih varaju da za 3okm naplaćuju po 5oo eura,kako se Boga ne boje