TRAGEDIJA
PORODILJA IZ NIŠA I NJENO DETE PREMINULI U BEOGRADU Mama i beba nisu izdržale!

“Bila joj je to prva trudnoća, i primljena je kao hitan slučaj, ali doktori nisu uspeli da je spasu“, navodi izvor Alo!

Klinički centar srbije
Klinički centar srbije, Foto: D. Milenković

Porodilja Ivana K. (32) i njena beba Vera, stara tri dana, iz Niša umrle su pre nekoliko dana, posle porođaja u GAK Višegradska, saznaje “Alo”!

Majka je preminula u Kliničkom centru Srbije, a beba u Institutu za neonatologiju.

Tragično preminule majka i beba, sahranjene su na niškom Novom groblju 5. jula, a na Fejsbuku je oformljena i grupa Pravda za Ivanu i Veru na kojoj su, pored ostalog, objavljene i sumnje da je tragični događaj posledica neadekvatnog lečenja.

Ministartvo zdravlja: Poslali smo inspekciju

U Ministarstvu zdravlja kažu za “Alo!” da su upoznati sa slučajem i da već zdravstvena inspekcija ispituje sve činjenice u Kliničkom centru Srbije.

- Direktor kliničkog centra u Nišu već je preduzeo sve da se sprovede takozvani unutrašnji stručni nadzor u vezi sa lečenjem preminule pacijentkinje - naveli su u Ministarstvu.

Kako navodi izvor “Alo!”, koji je želo da ostane anoniman, Ivani je to bila prva trudnoća, koju je vodila u Domu zdravlja “Niš”.

- U sedmom mesecu trudnoće 21. juna primljena je u Klinički centar u Nišu. Imala je bolove u trbuhu, visok pritisak i povraćala je. Odmah joj je urađena kompletna dijagnostika, analize i ultrazvučni pregledi i data joj je terpija. Pregledali su je kardiolog, gastroenetrolog... Posle opsežnih analiza, postavljena je sumnja na takozvani “bud chiarry” sindrom, jako teško stanje koje karakteriše tromboza ili začepljenje vena u jetri. Kada se javi u trudnoći, izaziva teške komplikacije a plod pati. Tokom dijagnostike utvrđen je i takozvani slabiji rast bebe, odnosno bila je na donjoj granici za tu nedelju trudnoće - navodi naš izvor.

Prema njegovim rečima, posle konsultacija sa kolegama iz Beograda, 25. juna Ivana je transportovana u GAK Višegradska.

U porodici zanemeli

U porodici preminule Nišlijke juče nisu imali snage za razgovor sa medijima. Majka preminule žene rekla je preko interfona da nema snage za razgovor, dok otac Sibin, koga smo čuli telefonom, takođe, nije bio za razgovor na ovu temu. -Ne mogu ništa da kažem, mi smo još u konfuziji, vi istražujte šta znate - rekao je on kratko. Poznanici i prijatelji u šoku su zbog smrti mlade žne i njene bebe, pogotovo što, koliko je poznato, nije nikada bolovala niti imala ozbiljnije i hronične zdravstvene tegobe.

- Tamo je primljena ikao hitan slučaj, u izuzetno teškom stanju, životno ugrožena. Konstatovan je poremećaj u radu jetre i bubrega. Postavljena su sumnje na takozvane “hellp” i “bud chiarry” sindrom, sa zastojem u rastu ploda. Na dobro reagovala na datu terapiju i njeno stanje se i dalje pogoršavalo. Lekari su odlučili da se uradi hitan carski rez. Rođena je devojčica, težine oko 800 grama. Bila je u teškom stanju i odmah transportovana u Institut za neonatologiju - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je kod majke posle carskog reza došlo do daljeg pogoršanja funkcije jetre i bubrega.

- Ivanu su pokušavali da spasu lekari svih neophodnih specijalnosti - od hematologa do anesteziologa iz Kliničkog centra Srbije, ali njeno stanje se komplikovalo. Kod nje je potom ustanovljen poremećaj u zgrušavanju krvi. Takođe, Ivani su urađene i dve operacije, ali i pored toga nisu uspeli da je spasu - navodi naš izvor.

Dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK Višegradska, nije juče želeo da komentariše bilo šta u vezi sa ovim slučajem, dok zdravstvena inspekcija ne završi svoj deo posla.

Mobilni telefon dr Zorana Radovanovića, direktora Kliničkog centra “Niš”, do zaključenja ovog broja bio je nedostupan.

 • Korisnik: Ocajna
  07/07/2017 - 21:56
  Visegradska je dno dna.zahvaljujuci njima izgubila sam svoju bebu ove godine,toliko su nezainteresovani,neprofesionalni,bez trunke empatije pristupaju pacijentima.i njihovi nazovi doktori koji rade privatno,rade ofrlje.to su sve nazovi strucnjaci,sve moj do moga.ocaj.
 • Korisnik: rajkovic
  07/07/2017 - 21:21
  Koje ministarstvo zdravlja,i sada doktori u KC Nis bice zasticeni,kao i direktor u Transfuziji Nis gde je direktor u vd stanju peta godina sa krivicnom prijavom i aferama.To ministarstvo zdravlja neinteresuje.
 • Korisnik: Stidite se botovi
  07/07/2017 - 19:25
  Botovi,botovi ,imate li obraza? Imate li srama? Kad ne pišete o političkim temama pohvale i ode, onda se na ovakve sramne vesti, sramnih doktora, ustanova koje drze nesavesne lekare. Ne libite se da branite profesiju onih koji je dostojni nisu. Ja sam se porodila u Višegradskoj i nikada više moja noga u tu bednu ustanovu bednik lekara kročiti neće moja drugarica se pre nedelju dana porodila i dete su joj ubili na porođaju a bilo je živo i zdravo... rekli su joj greške se dešavaju! Alo, greške
  • realan @Stidite se botovi
   07/07/2017 - 20:13
   alo, žena je imala tesku bolest HELLP, Budd Chiarri sindrom, tu nema pomoći. Nije mogla roditi zdravo dete, bila je bolesna. Eno baba rodila sa 60 i ostala živa, ima zdravu jetru i ostale organe.
 • Korisnik: Natasa
  07/07/2017 - 12:49
  U prvoj trudnoci imala sam help sindrom. Porodila sam se carskim rezom u 31.oj nedelji i rodila devojcicu. Samo zahvaljujuci doktorima u GAK Visegradskoj smo ostale zive. Svaka cast dr u Visegradskoj. Jadno je kako su specijalisti doktori, hirirzi i ostali u Srbiji malo placeni a ostala vrhovna elita placena. Saucesce porodici
 • Korisnik: Goran NP
  07/07/2017 - 09:53
  Moja supruga je 2006 godine posle porodjaja u Novom Pazaru zahvaljujci doktorima GAK Visegradska prezivela sepTo je najveca istanca za lacenje i dalje se nema kud!su i ostala ziva!!!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi