LEGENDA I DOMIŠLJATOST Sveti Nikola je posna slava, ali neki prave mrsno evo zbog čega

Svetog Nikolu mnogi obeležavaju postom, ali nisu ni retki primeri porodica koje za svetog Nikolu prave mrsnu trpezu.

Sveti Nikola
Sveti Nikola, Foto: Wikimedia Commons

Objašnjenja za to su razna, a najinteresantnija vezuju se za jednu legendu i domišljatost Srba kako da doskoče bezbožničkoj torturi kojoj su bili izloženi.

Danas je Nikoljdan, evo šta treba, a šta ne smete da radite

Za Srpsku pravoslavnu crkvu pravilo je jasno – sveti Nikola je posna slava! Ne treba posebno napominjati da ova slava pada u vreme Božićnog posta, zbog čega takođe nema dileme da li je posna ili mrsna.

Slavski bonton

Postoji nekoliko objašnjenja kako su porodice stekle običaj da mrse na svetog Nikolu:

Verski analitičari tvrde da je mrsna trpeza na Svetog Nikolu tradicija koja je započeta neposredno posle Drugog svetskog rata, i naročito je prisutna u Vojvodini, odnosno u Bačkoj. U vreme kada obeležavanje slave nije bilo baš poželjno ponašanje, porodice su se dosetile da naprave okupljanje, ali da namerno pripreme mrsnu trpezu, kako onaj ko bi hteo da ih prijavi ne bi mogao da dokaže da je povod bio religijski.

Evo zašto sutra polovina Srba slavi, a ostatak ide u goste

Nije se zbog pravljenja slave posle Drugog svetskog rata išlo na Goli otok (zatvor za političke prestupnike), ali se zbog potkazivanja u partiji lako mogao izgubiti dobar posao ili onemogućiti napredovanje u službi, zbog čega su porodice mahom krile da prave religijske obrede.

U moderno vreme mrsna trpeza na Svetog Nikolu ostala je kao posledica toga da li se poštuje Božićni post. Mnoge porodice koje jednostavno ne poste 40 dana do Božića obeležavaju mrsno Svetog Nikolu, osim ako ne pada na sredu ili petak. To je na neki način posledica iz doba komunizma kada se izgubio običaj posta, a ponovo se obnovilo redovno obeležavanje slava.

Među objašnjenja zašto se mrsi na Svetog Nikolu spada i legenda po kojoj je čoveku svake godine umiralo po jedno dete. Sveštenik ga je navodno pitao da li posti ili mrsi na Svetog Nikolu, a onda mu je on odgovorio da posti. Tada mu je sveštenik, po toj priči, dao odobrenje da mrsi na Svetog Nikolu i od tada mu ni jedno dete više nije umrlo.

 • Korisnik: Ana
  19/12/2017 - 21:07
  Jos moji pradeda i prababa su slavili mrsno.Niko nije bio komunista.Posteni,vredni,pobozni ljudi.Nikad nisam saznala kako to i zasto, ne zna ni moja mama.
 • Korisnik: ceca po
  19/12/2017 - 14:11
  Prvo su slavili moji rodutelji sada ja Svetog Nikolu. Uvek posno. Ko slavi neka je srećna slava u svako dobro.
 • Korisnik: deda Vasa
  19/12/2017 - 10:32
  To što tvrde verski analitičari (ako tvrde) je čista laž. E sad što su pojedini voleli da sede na dve stolice to i do tada nisu bili pravi vernici. Na stranu i to što je i tada kao i sada bilo du.euvlakača koji su se pravili veći komunisti i od Lenjina samo da bi nešto ućarili.Isti su i ovi novokomponovani vernici koji slave slavu u kafani.Oni očigledno pojma nemaju šta je značenje slave.
 • Korisnik: nedjo
  19/12/2017 - 08:28
  komunizam nas je ubio u pojam
 • Korisnik: Predrag
  19/12/2017 - 07:58
  A zašto danas mrse? Danas je dozvoljeno da se slavi. Oni koji danas "slave slavu" mrsno neka je prijatan ručak, a onima koji slave kako treba neka sveti Nikola podari zdravlja i sreće doveka. Amin, Bože daj.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi