Nebojša Stefanović danas u Subotici
MUP
Nebojša Stefanović danas u Subotici

MUP

Nebojša Stefanović danas u Subotici, Foto: MUP

- Bezbednost dece prvi je prioritet u radu policije i glavni cilj je da svako dete bude bezbrižno na ulici, u školi, na putu do nje, da ima normalno, zdravo detinjstvo i da roditelji ne strahuju za sigurnost svoje dece -izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

- Pravo na zaštitu od svih oblika nasilja je osnovno pravo svakog deteta, svakog čoveka, međutim, policija nije i ne može da bude jedina institucija u Srbiji koja se brine za bezbednost i vaspitanje naše dece. Policija treba da bude štit, državni organ koga se kriminalci plaše i u koga deca i roditelji imaju poverenje, ali za to nam je potrebna podrška roditelja i čitavog društva - rekao je Stefanović.

Obraćajući se na otvaranju konferencije "Bezbednost i odgovornost 2017", koju je organizovala Fondacija "Tijana Jurić", ministar policije naveo je da je u prethodnih sedam godina i osam meseci MUP uhapsio 155 osoba u akciji "Armagedon", usmerenoj na otkrivanje krivičnih dela vezanih za seksualnu zloupotrebu maloletnih lica na internetu u pornografske svrhe.

Kada je reč o krivičnom delu obljube sa detetom, Stefanović kaže da je policija tokom osam meseci ove godine podnela krivične prijave protiv 24 muškarca, te da je registrovala tri oštećene maloletne osobe u trgovini ljudima, od kojih su, navodi, dve bile primorane na udaju, a jedna seksualno eksploatisana.

Takođe, ministar kaže da su, u prvih osam meseci ove godine, u okviru vršnjačkog nasilja, registrovana 503 krivična dela, a ukazao je i na podatak da je u prvih sedam meseci ove godine prijavljen nestanak 674 maloletnika, od kojih je policija pronašla 640, dok se za 34 još traga.

Prema njegovim rečima, predstavljeni podaci govore da opasnost postoji, da je stalna i da može da se smanji samo zajedničkim posvećenim radom i ulaganjem svakodnevnih napora državnih organa, civilnog društva i roditelja.

"Policija će svakako učiniti sve što može da bi zaštitila decu u svakodnevnom životu, koji podrazumeva njihov boravak u školi, na ulici, ali i u virtuelnom svetu kao jednoj novoj dimenziji opasnosti koja preti svakom detetu. Međutim, samo represivne mere nisu dovoljne. Preventivni rad je okosnica u sprečavanju ovakvih pojava", rekao je Stefanović.

Podsetio je da je policija sprovela niz preventivnih i edukativnih programa i kampanja, među kojima je izdvojio "Školski policajac", "Bezbedno detinjstvo", "Škola bez nasilja, škola bez droge" i "Droga je nula život je jedan".

"Više od 60 odsto bezbednosno intresantnih događaja u školama otkriveno je radom školskih policajaca", ukazao je Stefanović i dodao da je u svim policijskim upravama i stanicama više od 2.000 obučenih policajaca dostupno 24 sata dnevno za postupanje prema maloletnicima.

Komentari (1)

Ako roditelj

15.09.2017 20:56

zataji, policija nije svemocna!