Tenkovski biatlon
Printscreen
Tenkovski biatlon

Printscreen

Tenkovski biatlon, Foto: Printscreen

Posade Rusije su se pokazale kao ubedljivo najbolje u prvoj fazi takmičenja, koja podrazumeva individualne trke.

Osim Rusa, koji su apsolutni pobednici svih dosadašnjih biatlona, favoriti ovog takmičenja su i Kinezi, koji su u Rusiju dovezli i svoje tenkove „tajp 96B“, naoružanje i municiju.

Srbi su u prvoj fazi takmičenja bili u grupi sa Kirgizijom i glavnim favoritom Tenkovskog biatlona — Rusijom.

Sve tri ekipe takmiče se na tenku T-72 B3, ruske proizvodnje.

U drugoj etapi takmičenja — polufinalu — voziće se „štafeta“, a nadmetaće se 12 ekipa. Za sedam reprezentacija takmičenje je završeno.

„Pred nama je žreb za polufinale, koji će odrediti boje tenkova, grupe i varijantu štafeta. Postoje četiri varijante, a razlika je u redosledu gađanja ciljeva. Svaka posada vozi četiri kruga — jedan bez gađanja, a u preostala tri sa izvršenjem gađanja iz topa bočno u pokretu, kao i protivavionskog i spregnutog mitraljeza sa mesta. Vozi se jedan tenk, a na njemu se naizmenično smenjuju tri posade. Prepreke su identične kao i u individualnoj trci“, kaže za Sputnjik major Rade Adamović, član rukovodstva srpske ekipe.

Dužina jednog kruga je oko četiri kilometra, a ekipe treba da za što kraće vreme reše složene zadatke: savladaju manevarsko zemljište — tzv. „zmiju“, popune obrtni transporter, gađaju topom, pređu vodenu prepreku, savladaju brdo, prođu kroz zadimljeni prostor i protivtenkovski rov, pređu betonski most, „češalj“ i minsko polje, savladaju kosi nagib, pređu eskarpu (vertikalni zid visine 90 cm) i gađaju u mete mitraljezima PKT i NSV.

Ekipa Srbije je sada fokusirana na polufinale, a takođe i na analizu rezultata treće individualne trke, koja je pokazala određene slabosti u našoj posadi.

„U pripremi za polufinale izvršićemo detaljnu analizu individualne trke treće posade i pokušati da rešimo novonastale probleme sa kojima smo se suočili prilikom gađanja. Bili smo prinuđeni da zamenimo tenk u toku današnje trke zbog neispravnosti, čime nam je zadatak dodatno otežan jer od četiri tenka treba izabrati dva — osnovni i rezervni — za polufinale“, kaže major Adamović.

Prema njegovim rečima, u polufinalu nas očekuje žestoka konkurencija, a u prednosti su ekipe koje se takmiče na sopstvenim tenkovima — Rusija, Kina, Belorusija i Indija.
„Na nama je da se što bolje pripremimo, da dobro gađamo i da tu tražimo svoju šansu za ulazak u finale, što će biti veoma teško. Realno je očekivati da naš plasman bude od petog do osmog mesta. Ulazak u finale bi bio čudo, a mi u čuda verujemo“, zaključio je major Vojske Srbije.

Polufinalne trke biće održane od 8. do 10. avgusta, a potom će četiri najbolje ući u finale, koje će se održati 12. avgusta, na dan zatvaranja Vojnih igara.