Jovan Marić
D. Danilović
Jovan Marić

D. Danilović

Jovan Marić, Foto: D. Danilović

 

Ambasador Jovan Marić (75), koji nije karijerni diplomata već je u diplomatiju ušao u poznim godinama kao kadar Nove Srbije Velimira Ilića biće smenjen sa mesta ambasadora u Nigeriji, piše "Blic".

Opoziv Lopandića

Osim Marića, sa diplomatske službe biće vraćen i Duško Lopandić, ambasador Srbije pri Evropskoj uniji. Izvor "Blica" iz MSP-a kaže da je Lopandić imao više propusta tokom službe. Navodno nije znao da je u toku izložba posvećena Stepincu u Evropskom parlamentu.

 

Marić je po profesiji psihijatar-seksolog, što u diplomatskim kontaktima potencira predstavljajući se kao "sekselencija". U ambasadi u Nigeriji je od 2014. godine.

Nakon pisanja o tome da Marić u Abudži, glavnom gradu Nigerije, radi sve osim onoga što mu je posao, Vlada Srbije odlučila je da opozove ambasadora. Ta odluka biće na snazi tek nakon ukaza predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

"Blic" je nedavno pisao o nedoličnom ponašanju ambasadora, kojim je bukvalno učinio da Srbija postane predmet sprdnje. Marić, inače seksolog po obrazovanju, u diplomatskim krugovima, ali i pred zaposlenima u ambasadi se predstavljao kao sekselencija.

Sekselencija je samo prva stavka na dugoj listi zamerki koje je "Blic" čuo od više svedoka iz srpskih poslovnih krugova u Abudži, glavnom gradu Nigerije, ali i iz same ambasade.

Pod izgovorom štednje, ambasador Marić nikada ne pravi prijeme za predstavnike diplomatskog kora i nigerijske zvaničnike. Ali zato pravi žurke na koje dolaze veoma mlade lokalne devojke koje bismo mogli da opišemo rečju "starleta". Sa lokalnim osobljem i ne komunicira.

 

Komentari (7)

MACA

19.06.2016 08:53

Dacic i Mrkic su totalno degradirali i unistiliMIP Mip je postao kafana i javna kuca sa elementima koza nostre,Nasi diplomati kad odlaze na sluzbu hvale se da idu na cetvorogodisnje i duze odmore,Po svetu nas brukaju,pored toga mnoga dip.predstavnistva su totalno nnepotrebna,bogate zemlje spajaju svoje ambasade a Srbijagleda samo da muva i krade,SVE TO PLACAJU GRADJANI I PENZIONERI

Panta

19.06.2016 09:06

Kazniti onog ko ga je poslao i preporucio,VISE OD DACICA NIKO NEMOZE DA NAS BRUKA

Rajko

19.06.2016 11:52

Ovaj sljam od politicara salje ravne sebi da im nebi bili konkurenti

Gradjanin

19.06.2016 12:55

Sramota i bruka...

Lazar

20.06.2016 08:29

@Gradjanin - Ambasador Jovan Marić (75) a ima ih jos 16 preko 65 godina starosti. Znaci gerijatrija u diplomatiji , svi starosni penzioneri dok mladje generacje cekaju verovatno kao Maric a napune 75 pa da postanu ambasadori.

predragm

19.06.2016 16:41

Maric je imao ugovor na 2 godine da radi kao ambasador i dolazi u avgustu kada mu istice rok. Smena je izmisljena.

Ben Dover

19.06.2016 17:22

D.Lopandić je pajtaš supruge čuvenog experta M.Dinkića.