Miljko Ristić
Alo!/Masanori Jošida
Miljko Ristić

Goran Srdanov

Miljko Ristić, Foto: Goran Srdanov

Profesor dr Ristić za naše čitaoce otkriva koliko stotina hiljada ljudi godišnje oboli od te bolesti, kako da se prepoznaju prvi simptomi, kao i da je nekima jedini spas transplantacija srca.

- Pretprošle noći izvedena je transplantacija srca čoveku kome je već bila ugrađena takozvana srčana pumpa. Bolovao je od srčane slabosti. Operacija je trajala osam sati, odnosno do ujutru. Dobro je podneo. Čini se da se menjaju stavovi porodica koje bi trebalo da potpišu da doniraju organe svog „izgubljenog“ člana. Tako je i ovaj naš pacijent dobio svoje novo srce - kaže dr Ristić.

Kakva je to bolest i koliko godišnje oboli ljudi?

- Srčanu slabost karakterišu četiri stadijuma. Početni je naravno najlakši, a poslednji izuzetno težak, kada je pacijentu neophodno novo srce. On odnosi veliki broj života zbog manjka donora organa. Mi smo, nažalost, godinama na drugom mestu u Evropi po broju umiranja od kardiovaskularnih oboljenja. Prva je Rusija, a posle nas Ukrajna. U Srbiji se godišnje registruje 170.000 novih pacijenata. Srećom, nisu svi u najgorem stadijumu.

Čeka se super-pumpa

Pre nekoliko dana vratili ste se sa kongresa u Parizu. Šta je novo u kardiohirurgiji?

- Ide se ka tome da se napravi manja srčana pumpa, koja bi bila komfornija za pacijenta, kao i da se ugrade baterije pod kožu, kao pejsmejker, a koje će da traju godinama. Sadašnje pumpe su dobre, napajaju se baterijama koje pacijent nosi u torbici. Težina ima je do 700 grama, ali se menjaju na 12 sati.

Na koje simptome moramo odmah kod lekara?

- Simptomi na koje mora da se reaguje su slabost i malaksalost. Pacijent jednostavno primeti da neku distancu, koju je ranije mogao hodajući da pređe, više ne može je prvi znak. Isto je penjanje uz stepenice do trećeg, četvrtog sprata koje mu nije stvaralo tegobe, a sada shvata da to ne može da izgura. Simptomi drugog i trećeg stadijuma, takođe, su zamor, gušenje, malaksalost... Tada merimo da li se sve to javlja pri hodu po ravnoj površini nakon sto, dvesta metara ili kilometar ili dva. Takođe, utvrđujemo da li je taj zamor nastao pri penjanu uz blagu uzvišicu ili je nastao pri ozbiljnijim uzbrdicama. Na posletku se radi ultrazvučni pregled. To je aposlutno precizna metoda da se u procentima oceni kakva je snaga srčanog mišića. Sve što odstupa od normalnih vrednosti razlog je da klasifikujemo pacijente u četiri pomenuta stadijuma bolesti. U težim slučajevima, osim pomenutih simptoma, dolazi do nakupljanja vode u organizmu, oticanja nogu i ostalih delova tela. Pojavljuje se tečnost u stomaku. U toj fazi mogu da stradaju svi organi.

Miljko Ristić

Marko Metlaš

Miljko Ristić, Foto: Marko Metlaš

Šta izaziva srčanu slabost?

- Jedan od faktora je loša ishrana i teško je iskoreniti takve navike kod naših ljudi. Ostali su genetika, angina pektoris, infarkt miokarda, pušenje, nelečena hipertenzija. Mi smo poznati po tome da naši pacijenti uglavnom dolaze na lečenje u drugom i trećem stadijumu bolesti. Tada je lečenje teže i smrtnost veća.

Kako se leči?

- Terapija podrazumeva upotrebu takozvanih kardiotonika, koji pojačavaju snagu srčanog mišića, diuretika za izbacivanje viška tečnosti iz organizma, betablokatora za poremećaj srčanog ritma. U poslednjoj fazi bolesti jedini način lečenja je transplnatacija srca. Pošto imamo manjak donora u Srbiji, svi oboleli pacijenti ne mogu da sačekaju svoje organe i jedan veliki broj, nažalost, umre. Oređenom broju njih ugrađujemo takozvane srčane pumpe koje im produžavaju život i omogućavaju da sačekaju donora. Kvalitet života tih pacijenata mnogo je bolji nego pre ugradnje pumpi. Neki od njih odustanu od prvobitnog stava da im se transplantira srce. Prve pumpe ugradili smo pre tri godine i imamo pacijente koji i dalje žive sa njima. Oni, takođe, neće novo srce. A da im nismo ugradili pumpe nažalost bi odavno umrli. Prognoze da će se broj pacijenata koji boluju od srčane slabosti smanjivati nisu realne.

Zbog čega je srpska kardiohirurgija poštovana u svetu?

- Srbija je mala zemlja. Pre tri godine smo počeli da ugrađujemo srčane pumpe. Ugradili smo, zajedno sa transplantacijama 100. To je velika cifra. Male zemlje, poput naše, imaju nekoliko takvih operacija godišnje. Stručni radovi iz Srbije prolaze na svakom velikom planetarnom kongresu baš zbog naše uspešnosti u toj vrsti kardiohirurgije.

Komentari (18)

Hvala gospodinu

18.05.2017 21:16

Risticu na brizi i iznetoj istini. Hvala što brinete o ovom narodu! Jedini čovek i veliki čovek svoj život i rad stavio u službu naroda! Hvala i za iznošenje uzroka gde je loša ishrana jedan od uzroka bolesti. O ovome treba vlada da brine a ne da smanjuje plate i penzije i da narod oboljeva!

Drita

18.05.2017 21:18

SVAKA ČAST GOSPODINU RISTICU I HVALA NA OVOM IZNETOM MISLJENJU! HVALA VAM ŠTO STE OSTALI U SRBIJI I ŠTO NAS LEČITE. VAMA TREBA ODATI PRIZNANJE.

bubili

18.05.2017 21:22

Divan lekar i odličan stručnjak! Profesore, živi bili i još dugo o našem zdravlju brinuli!

BG

18.05.2017 21:44

Ovako se brani Srbija i vodi briga o narodu! Bravo profesore!

Милијана

18.05.2017 23:09

Свака част. Сваки лекар ово прича ,а кад одеш на преглед као на улици да си. Ветеринари боље негују животиње. Само кажу да ти није ништа да те скину са дневног реда.

Ana

19.05.2017 02:36

A ON JE PRVI OTISAO NA OPERACIJU U INOSTRANSVO ,ZASTO?

OOUR

19.05.2017 12:30

@Ana - Pa, nije mogao da operise sam sebe, "A u vas deco, sve zajedno, nemam poverenja...".

davalac organa

19.05.2017 06:43

Profesore narod ima svest o donaciji organa ali vase kolege ne mare za to,moj pokojni otac je imao donorsku karticu od 2008 godine,i kada je bio na aparatima ja sam molila lekrare da pozovu tim za transplataciju da iskoriste sta mogu i da spasu nekome zivot a odgovor vasih kolega na to je bio nemamo mi vremena da zovemo nikakve timove i da se bavimo time i da gubimo vreme,eto u takvoj zemlji zivimo,Vama svaka cast a vase ostale kolege trebaju malo da porade na savesti i da

1977

19.05.2017 14:00

@davalac organa - Svaka cast?!Moja mama bi umrla da se on pita.Dovezena je iz Vs u teskom stanju.Dve litre vode oko srca i tromb.Cekao je novac.Kada je video da nema koverte digao je sitro,razlog za to naveo je da nema svrhe da moze i na stolu da mu umre.Nije joj pruzio sansu.Tada je jedan divan mladi lekar Andija pozvao dr Kacara od kuce koji se istog dsna pojavio i operisao je bez koverte.Hvala divnom odgovornom i strucnom doktoru kojih je nazalost jako malo.Moja mama danas zivi zahvaljujuci njemu.

Dr Miggyy

19.05.2017 07:46

Vrlo poštovani profesore Ristiću, čovek koji oseti srčanih ili drugih slabosti, javiće se odmah lekaru. Pitanje nije upućeno profesoru, nego neznanom junaku, kome da se javi onaj koji ne može da obilazi kontejnere za smeće ili mu krči prazan stomak. Izgleda nikome, a još i bolestan, pa mnogi izvrše samoubistvo, ako imaju dovoljno energije i to da urade. Došlo vreme da smo bedniji i od Saharske Afrike, e tu nema nam spasa.

Veka

19.05.2017 09:46

@Dr Miggyy - Bravo za sve komentare, ovaj ovde čovek je hte pre godinu dana da sabotira odlazak Miloša dr.nauka na transplataciju u Austriju jer su kolege naucnici moj moz je jedan od njih i svi poznanici Milosevi skupili pare ali je ocigledno trebalo ivom da se daju pare od.da se on ugradi i reka o da mu ne treba teansplatacija a civeku srce radilo 15 POSTO ej narode sve mozete da proverite i u novinama se budala oglasavala i to pricala a novinari nek se podsete!!! STEASNO

Mile

19.05.2017 11:21

Doktor Ristić koji je prvi potrčao da se leči u inostranstvu iako je bilo u pitanju nešto što se operisalo i po domaćim klinikama, a novac za lečenje uzet iz nekih od fondova za slučajeve retkih bolesti. Kada je onaj mladi naučnik Miloš trebalo da se operiše u inostranstvu i prijatelji su skupljali pare, isti taj Ristić je rekao za njega da nije životno ugrožen i da je to prevara. Miloš je posle mesec dana operisan u Beču hit a Ristić je komentarisao da nije njegov pacijent, nema on pojma o tome

VERA

19.05.2017 13:17

svaka cast sto je najbolji kod nas ali zasto se on operisao u inostranstvu? Nema lekara ovde za njega?? Posebno se obrukao u dlucaju mladog Milosa gde se nicim izazvan oglasio da prekine skupljanje novca tvrdeci da decku ne treba pomoc??!! Decko posle hitno operisan u Becu!?

Vlado

19.05.2017 13:46

Zao mi je sto je vecina komentara negativna, a radi se o vrhunskom strucnjaku i nadasve, velikom coveku. Operisao mi je oba roditelja, spreman uvek na davanje saveta, kad ne bi bio u mogucnosti da se javi na telefon pozivao je nas. Jednostavno, malo je prostora u komentarima da se objasni o kakvoj ljudskoj velicini je rec. Verujte, svi vi koji ga kritikujete, ako ne daj Boze budete trebali pomoc, pozelecete njega. Doktore, ziveo Srbiji jos sto godina

ZN

19.05.2017 13:49

Ništa od tog "odmah". Zakazivanje kod lekara opšte prakse, pa čekanje za uput, pa čekanje da kardiolozi izbace listu slobodnih mesta, pa zakazivanje kod kardiologa, pa čekanje najmanje mesec dana... (za one koji nemaju para da plate privatni pregled bolje je da stave koji dinar u štekić da porodica ima od čega da ih sahrani kao ljude). Uostalom, nema lepšeg kraja od brzog i bezbolnog.

Vlado

19.05.2017 13:50

Zao mi je sto je vecina komentara negativna, a radi se o vrhunskom strucnjaku i nadasve, velikom coveku. Operisao mi je oba roditelja, spreman uvek na davanje saveta, kad ne bi bio u mogucnosti da se javi na telefon pozivao je nas. Jednostavno, malo je prostora u komentarima da se objasni o kakvoj ljudskoj velicini je rec. Verujte, svi vi koji ga kritikujete, ako ne daj Boze budete trebali pomoc, pozelecete njega. Doktore, ziveo Srbiji jos sto godina

Vlado

19.05.2017 14:39

Zao mi je sto je vecina komentara negativna, a radi se o vrhunskom strucnjaku i nadasve, velikom coveku. Operisao mi je oba roditelja, spreman uvek na davanje saveta, kad ne bi bio u mogucnosti da se javi na telefon pozivao je nas. Jednostavno, malo je prostora u komentarima da se objasni o kakvoj ljudskoj velicini je rec. Verujte, svi vi koji ga kritikujete, ako ne daj Boze budete trebali pomoc, pozelecete njega. Doktore, ziveo Srbiji jos sto godina

dejan

19.05.2017 16:22

nije on najcuveniji kardiologhirur u Srbiji.Nista licno,birajte reci u profesionalnim procenama.