IN MEMORIAM Preminula čuvena srpska primabalerina

Čuvena srpska primabalerina, koreograf i nekadašnja direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Višnja Đorđević preminula je danas u 79. godini u Beogradu.

Sveća
Sveća, Foto: Profimedia

U Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu od 1956. godine najpre je igrala manje solističke, a zatim i glavne uloge.

Veoma zapažene kreacije u klasičnom repertoaru, ostvarila je u Labudovom jezeru, Žizeli, Začaranoj lepotici, Ščelkunčiku, Bahčisarajskoj fontani, Spirituels, Bludni sin, Ondina, Abraksas, Ana Karenjina; u domaćim delima Ohridska legenda, Čovek pred ogledalom, Napuštene, Kineska priča, Katarina Izmailova 77...

Sa baletom Narodnog pozorišta, gostovala je na pozornicama Evrope i Azije, a posebne uspehe je postigla u Barseloni, Teheranu, Edinburgu i Lozani.

Samostalno je nastupila u Napulju, Parizu u trupi Milorada Miškovića i na Kubi kao predstavnik jugoslovenskog baleta na proslavi srebrnog jubileja na Kubi.
Često je igrala u televizijskim baletima (više od 200 emisija, od kojih je jedna njoj posvećena).

Posle aktivnog bavljenja baletom, prenosila je koreografije Dimitrija Parlića: Kopeliju u Prištini i Splitu, Žar pticu i Petrušku u Splitu.

Uspešno je radila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu kao umetnički direktor baletskog ansambla. U istom teatru, postavila je baletske delove u operama Moć sudbine i Bal pod maskama, dramama Platonov i Opera za tri groša.

Takođe je bila koreograf u baletima: Otelo, Rubac, Dezdemona... i Kakofonija. Koreografisala je kraće igračke sekvence u emisijama na Televiziji Beograd.

U periodu od 2001. do 2005. godine bila je direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Za svoj umetnički rad dobila je brojne nagrade i priznanja.

Kremacija će biti održana u ponedeljak 2. oktobra u 15 časova na Novom groblju u Beogradu. 

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi