Ikona Svetog Nikole
Alo.rs
Ikona Svetog Nikole

Alo.rs

Ikona Svetog Nikole, Foto: Alo.rs

Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece, i studenata po celom hrišćanskom svetu.

ALO! novine vam ovim povodom poklanjaju ikonu Svetog Nikole.

Sveti Nikola, čudotvorac, zaštitinik pomoraca i siromašnih, jedan je od najvoljenijih hrišćanskih svetaca i to ne samo kod pravoslavnih naroda, a sigurno je jedna od najbrojnija slava kod Srba.

Ovaj svetitelj imao je veoma uzbudljivu životnu priču, koja vekovima fascinira hrišćane.

U Srbiji mu je je posvećeno oko 1.120 crkava, i sa crkvama posvećenim Letnjem sv. Nikoli (Prenos moštiju sv. o. Nikolaja, 9/22. maj) oko 1.311 crkava, te je po broju hramova njemu podignutih na drugom mestu kod pravoslavnih Srba.

Nikola je umro 19. decembra 345. godine. Sahranjen je u sabornoj crkvi mirlikijske mitropolije, a krajem 11. veka njegove mošti prenete su u Bari, u manastir svetog Jovana Preteče.

Dok je na pravoslavnim ikonama prikazan kao visok čovek u prepoznatljivom crvenom plaštu, sa episkopskom mitrom na glavi i štapom u ruci, kako daruje decu poklonima iz džaka, potrošačko društvo je to malo začinilo. Crveni plašt je ostao, kao i duga seda brada, ali su ubačeni irvasi koji vuku saonice kojima Santa Klaus obilazi svet tokom Badnje večeri.

U novije vreme, zahvaljujući reklamama koka-kole i potrošačkom društvu, najpoznatiji je kao Deda Mraz (Santa Klaus, skraćeno od Santa Nikolaus - Sveti Nikola).

Komentari (2)

Душан

14.12.2016 14:23

леп гест нема шта само има једну ману ,штампан је на латиничним писмом али изгледа да код нас СРБА ни то више није проблем

Idololatrija?

19.12.2016 19:31

Idolopoklonicu,klanjajte se zivome Bogu a NE idolima kipovima i mrtvim ljudima