KRŠE ZAKON NUNS traži ostavke celog REM-a!

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je da podnesu ostavke svi članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na čelu sa vršiocem dužnosti predsednika Goranom Petrovićem, zbog očiglednih propusta i pristrasnog rada.

REM
REM, Foto: rra.org.rs

NUNS je naveo da su i druga novinarska udruženja i nevladine organizacije više puta ukazivali na propuste REM, među kojima na neadekvatno postupanje po prijavama protiv pojedinih emitera za očigledno kršenje zakona u vezi sa nasiljem, govorom mržnje, kršenjem prava maloletnika i eksplicitnim scenama u rijaliti programima.

NUNS u saopštenju piše da je REM svesno odustao i od nadzora nad radom emitera tokom predizbornih kampanja, iako je to jedan od njegovih najvažnijih obaveza.

"REM ne reaguje ni danas kada pojedine komercijalne televizije sa nacionalnim dozvolama za rad, posebno TV Pink i Studio B, u svojim informativnim emisijama najgrublje krše predizborna pravila tako što otvoreno navijaju za Aleksandra Vučića, a druge predsedničke kandidate blate i ruše njihovo dostojanstvo. Naprotiv, iz tog regulatornog tela se protura laž da postupanje povodom takvih kršenja zakona nije njegova obaveza", navodi se u saopštenju.NUNS je naveo i da Zakon o elektronskim medijima propisuje da REM kao samostalno i nezavisno telo vrši javna ovlašćenja sa ciljem "unapređenja kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosi očuvanju, zaštiti, i razvoju slobode mišljenja i izražavanja u cilju zaštite interesa javnosti" i da vrši analize i istraživanja štiteći te interese.

NUNS je u saopštenju osudio i postupak članice REM Olivere Zekić, koja je u tekstu objavljenom na zvaničnom sajtu REM preti privatnim tužbama televiziji N1 i novinarki Tamari Skrozi i ocenio da to što Olivera Zekić "koristi zvaničan sajt državnog organa za lične obračune s medijima i novinarima, predstavlja grubu zloupotrebu i pritisak na slobodu informisanja i izražavanja".

 • Korisnik: deda
  23/03/2017 - 16:37
  Njih treba prijaviti nekoj evropskoj instituciji! Oni nisu nikakvo nezavisno telo. RADE PROTIV NARODA.
 • Korisnik: veljko
  23/03/2017 - 14:59
  Poltron do poltrona.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi