Sneg u Novoj Varoši
Z. B.
Sneg u Novoj Varoši

Z. B.

Sneg u Novoj Varoši, Foto: Z. Bojović

Od sveta je odsečeno i više planinskih zaseoka a zbog neprohodnih puteva nastave danas nije bilo u matičnim osnovnim školama u Jasenovu, Akmačićima i Božetićima i njihovim izdvojenim odeljenjima.

Sneg koji je padao praćen jakom kišom, polomio je preko 50 drvenih, betonskih i metalnih stubova u niskonaponskoj elektro mreži i stubnih trafostanica, a oštećen je i dalekovod u Kokinom Brodu koji strujom napaja sela oko Uvca.

- U planinskim selima palo je oko 20 centimetara vlažnog snega. Bez struje je četvrtina teritorije opštine, a najteža situacija je u mesnim zajednicama Jasenovo, Božetići, Akmačići, Rutoši i Draglica. Žice elektovodova popadale su po seoskim saobraćajnicama i dvorištima pa je najpreče da se isključe sa napona kako ne bi neko stradao. Angažovaćemo i svu raspoloživu mehanizaciju da očisti planinske puteve jer se do oštećenih dalekovoda može jedino pešice – kaže Ivan Mladenović, koji predsedava Privremenim organom u opštini Nova Varoš.

- Nabujali potoci odneli su više propusta i drvenih mostova u Bistrici, Draževićima i Klaku, a klizište je u Trudovu povuklo dalekovod. Stabla čečara popadala su po putevima pa je u prekidu saobraćaj na više lokalnih prutnih pravaca kao i regionalnom putu Kokin Brod -Ljubiš, a česti su i odroni pa se vozačima savetuje oprez – kaže Miroljub Šaponjić, direktor Direkcije za izgradnju opštine.