Andrej Plenković
Profimedia.rs
Ratko Mladić

AP

Ratko Mladić, Foto: AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je presudu Ratku Mladiću, kao dokaz da vladavina prava funkcioniše i da počinioci ratnih zločina odgovaraju za svoja dela.

- Nadam se da će današnja odluka pomoći regionu da ide dalje putem mira i pomirenja - poručio je Stoltenberg u saopštenju, objavljenom na zvaničnom sajtu NATO.

Stoltenberg je podsetio da je NATO pomogao da se "okonča mračno poglavje istorije Evrope".

- Zapadni Balkan je od strateške važnosti za našu Alijansu, koja je pomogla izgradnju stabilnosti u regionu u poslednjih 20 godina. Vidimo budućnost zapadnog Balkana u evroatlanskoj saradnji i integraciji, za one koji to žele - poručio je Stoltenberg.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je da je kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću za zločine počinjene u BiH primerena i izrazio žaljenje zbog toga što deo optužnice nisu bili i zločini koje je bivši zapovednik vojske bosanskih Srba počinio u Hrvatskoj, prenela je HINA.

- S obzirom na najteža krivična dela zločina protiv čovečnosti, koja su bila predmet optužnice, smatramo da je, s obzirom na sve u čemu je učestvovao Mladić i u čemu je taj udruženi zločinački poduhvat poduzet u BiH i potvrđen genocid u Srebrenici, ova presuda primerena, s obzirom na odredbe statuta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju - rekao je Plenković.

Upitan da li je Državno tužilaštvo Hrvatske trebalo da procesuira Mladića za zločine u toj državi, Plenković je rekao:

- Na to mora da odgovori DORH. Nažalost, predmet ove optužnice nisu bili zločini počinjeni na teritoriji Hrvatske.

Nama je, kazao je, žao zbog toga.

- Bilo bi dobro da je i to bio deo optužnice Haškog tužilaštva. Međutim, oni su očito zbog obimnosti predmeta, koliko mi se čini, nažalost, procenili da to nije slučaj - rekao je Plenković.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je ocenila da će presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću bar delimično biti satisfakcija porodicama poginulih, ubijenih, mučenih i nestalih. I ona je izrazila žaljenje što, kako je rekla, nije odgovarao i za zločine počinjene u Hrvatskoj.

Evropska unija poštuje odluku Haškog tribunala Ratku Mladiću iako ne komentariše pojedinačne presude, izjavila je danas šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

"Presuda u slučaju Ratka Mladića pred Međunarodim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, koja je danas izrečena, dotiče se nekih od najmračnijih, najtragičnijih događaja u nedavnoj istoriji Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana, uključujući genocid u Srebrenici", ocenila je Mogerini, prenele su agencije.

Ispunjenje pravde, prema njenim rečima, i borba protiv nekažnjivosti za najstrašnije zločine temeljna je ljudska obaveza.

Mogerini je rekla da saoseća sa preživelima i s onima koji su izgubili svoje voljene i dodala:

"Iako ne komentarišemo pojedinačne presude, mi u potpunosti poštujemo odluku tribunala i podržavamo njegov rad".

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću pokazuje da oni koji počine zločine ne mogu izbeći pravdu.

Džonson je rekao da presuda Mladiću neći vratiti na hiljade izgubljenih života, ali pokazuje da će arhitetekte njihovih patnji biti pozvane na odgovornost, preneo je AP.

Šef britanske diplomatije je naveo da su zločini počinjeni tokom ratova na Balkanu 90-ih godina obeležili jedan od najmračnijih perioda u Evropi.

"Moramo se udružiti kako bismo obezbedili da se to nikada više ne dogodi", rekao je Džonson.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je povodom presude generalu Ratku Mladiću izrazio nadu da će ona doneti otrežnjenje i dodao da je uveren da se, kako je rekao, tiha većina bosanskih Srba ne poistovećuje sa Ratkom Mladićem i da ne opravdava njegova dela.

U svom obraćanju Izetbegović je ponovio još jednom sve tačke optužnice po kojima je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora istakavši da to čini namerno kako bi se, kako je rekao, sa tim suočili.

"Sudija je rekao da će Mladić u celom svetu ostati upamćen kao zločinac. Izražavam duboko saučešće žrtvama udruženog zločinačkog poduhvata u kojima je Mladić bio izvršilac", rekao je Izetbegović i dodao:

"Takav teret se neće moći u budućnosti nositi. Prošlost je iza nas i na nju se treba pozivati samo ako će uticati na bolju budućnost. Mladić je zločinac i kukavica, jer samo kukavice ubijaju i napadaju zatočene žene, decu i civile".

Izetbegović je, prenosi portal Klix, izrazio nadu i da će presuda doneti otrežnjenje, te istakao da je "prihvatanje istine jedini put i način da budućnost u ovoj zemlji bude bolja od prošlosti".

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je danas presudu bivšem generalu Ratku Mladiću porukom da je to prilika za prisećanje na sve žrtve i opomena svim ratnim zločincima širom sveta, navodi se u saopštenju tog resora, prenele su agencije.

"Srebrenica mora ostati u našem sećanju kao opomena međunarodnoj zajednici da se takva zverstva nikad više ne smeju dopustiti niti ponoviti", stoji u saopštenju.

Navodi se da je ovom presudom haški sud danas "opet potvrdio da takvi zločini nemaju roka za zastaru".

"Istovremeno, to je poruka ratnim zločincima u drugim delovima sveta da će za svoje postupke odgovarati", navodi se u reakciji iz Ljubljane i izražava očekivanje o doslednom izvršenju kazne, u skladu s međunarodnim pravom.

To je, kažu, od izuzetne važnosti za preživele, za rodbinu umrlih i za one koji se još uvek smatraju nestalima.
Ministarstvo je navelo da su zaključivanje sudskih postupaka u Hagu, koji se odnose na zločine na području bivše Jugoslavije i prihvaćanje istine o odgovornosti za rat i ratne zločine "ključni uslovi" za proces "pomirenja u regionu".

Bivši gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković kaže da je vest o doživotnoj zatvorskoj kazni bivšem ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću među preživelim Srebreničanima doživljena emotivno, ali i kao satisfakcija, te da veruje da će ona dovesti do svesti da se presude se moraju prihvatiti u interesu istinskog pomirenja.

Reč je, kako kaže Duraković za televiziju Jedinstvo i Tanjug, o istorijski važnoj presudi, jer je izrečena visokom oficiru VRS, ali i zato što je u obrazoloženju navedena i odgovornost generalštaba jugoslovenške narodne armije, čiji je Mladić bio oficir.

Uz presudu Radovanu Karadziću koji je, po njegovim rečima, politički najodgovorniji za ideologiju i prirodu rata koji je vođen u BiH, dolazi ova, druga istorijski važna presuda, kaže Duraković, uz zaljenje što je Slobodan Milošević preminuo pre izricanja presude u Hagu. Tek tada bi, smatra on, bio "zatvoren ciklus presuda koje bi definitivno raskrinkale prirodu i karakter rata u BiH". A to je, po njegovom mišljenju, uključenost Srbije u rat u BiH, u kome su izvršeni najgnusniji zločini od progona, preko zločina protiv čovečnosti, udruženog zločinačkog poduhvata, do genocida u Srebrenici.

Duraković žali što Mladić nije osuđen za genocid i u još šest opština u BiH, jer je to, kako kaže, bio "poslednji istorijski momenat da se dokaže genocidna namera u Prjedoru i u drugim mestima".

"Na žalost, sada sledi reakcije, jedni će to da prihvataju, drugi će da negiraju u svim predmetima koji su se našli pred Haškim tribunalom" kaže Duraković.

On navodi da sada treba podvući istorijsku liniju i reći da se istina ne može prepravljati.

"Ne tražimo satisfakciju tako što bi Srbija ili Banjaluka zvanično prihvatile presude za genocid u Srebrednici. Ne vidim sada spremnost za to, ali sam zabrinut što to ostavljamo našoj deci. Presude se moraju prihvatiti kako bismo pristupili istinskom pomirenju, jer nas sve drugo vodi u politički sunovrat", kaže on.

Duraković istovremeno ocenjuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ulaže velike napore da "u političkom ambijentu u Srbiji nađe neki najblaži put da kaže da Srbija prihvata da su zločini bili", ali na način koji neće biti protiv interesa Srbije na njenom putu ka EU.

"Voleo bih da većina zvaničnika u Srbiji misli kao on", kaže Duraković, navodeći da je Vučić, koji je "pre desetak godina postavljao table sa natpisom Bulevar Ratka Mladića, učinio veliki lični napredak, ali i pokazao da je hrabar" jer "zemlju koja u većini još uvek nije spremna na istiinsku katarzu on oblikuje u tom smeru".

Lider Narodne partije Austrije i mandatar za formiranje nove vlade Sebastijan Kurc, ocenio je danas da je presuda Ratku Mladiću dalji važan korak u pravcu savladavanja prošlosti i stravičnih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Kurc je, u saopštenju, poručio da ovu presudu zbog toga moraju poštovati sve strane.

Odlučno pravno procesuiranje svih zločinaca je preduslov za pravdu i savladavanje prošlosti, a time i za praštanje i pomirenje, naglasio je aktuelni šef austrijske diplomatije.

"Jedna od pouka ratnih sukoba mora biti da države na Zapadnom Balkanu u budućnosti moraju još tešnje, prekogranično sarađivati", podvukao je Kurc.

Američki Stejt dipartment saopštio je da je primio k' znanju presudu Međunarodnog suda za ratne zločine izrečenu Ratku Mladiću, ali je ta njegova reakcija u odnosu na ostale, koje su se mogle čuti u SAD, bila prilično neodređena, konstatovao je Glas Amerike.

Zvaničnik Stejt dipartmenta rekao je da SAD podržavaju rad i presude Haškog tribunala, da nastavljaju da se sećaju žrtava u ratu u bivšoj Jugoslaviji, ali i "da pozivaju zemlje i narode u regionu da se uzdrže od zapaljive retorike i da rade zajedno da izgrade bolju budućnost za čitav region".
Kako prenosi VOA, na presudu su reagovali i senatori.

Ben Kardin iz Odbora za spoljne poslove Senata i član američke Helsinške komisije, pozdravio je presudu, ali kako je rekao - senku baca to što Mladića mnogi na Balkanu i dalje smatraju herojem, i to što se pojedini svetski lideri - poput sirijskog, ponašaju isto i za zločine prolaze nekažnjeno.

Predsedavajući Helsinške komisije, senator Rodžer Viker rekao je da se nada da će presuda sprečiti reviziju istorije i doprineti pomirenju.

Profesor Univerziteta Džons Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server ocenjuje da je presuda "najbolji mogući, ali istovremeno i nezadovoljavajući ishod".

On je u svom blogu podsetio da se na Haški sud na Balkanu ne gleda blagonaklono zbog pojedinih oslobađajućih presuda, ali da je tribunal baziran na principima da će pre da oslobodi nekog ko je kriv, nego da osudi nekog ko je nevin i da tako treba da bude.

Ipak, Server zaključuje da je najveća korist od tog suda bila što se oni koji su optuženi za ratne zločine nisu posle bavili politikom - osim u slučajevima BiH, Hrvatske i Kosova.

Nekadašnji komandant NATO snaga u Evropi Džejms Stavridis ocenjuje za VOA da je ova presuda najkonkretniji i najvažniji događaj u istoriji svetskog pravosuđa, a za Mladića kaže da je "zao čovek koji zaslužuje da ostatak svog života provede u zatvoru i razmisli o tome koliku je štetu naneo celom svetu".

Ričard Kauzlarić, nekadašnji američki ambasador u BiH, za Glas Amerike kaže da je, poput mnogih ljudi, bio lično angažovan oko presude Ratku Mladiću i da je čekao ishod.

On se nada da će doživotna zatvorska kazna Mladiću omogućiti da razmisli o tome koliko je štete naneo svetu.

Komentari (3)

mico

22.11.2017 15:49

Zivio Ratko Mladic!!! Crknite dusmani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mix

22.11.2017 17:19

Sve mi se cini da je taj nato uzrok tog mracnog razdoblja

Pera

22.11.2017 17:51

A šta drugo očekivati...