Kuban bajram
AP
Velika ramazanska večera-iftar na Kalemegdanu

Tanjug/Dimitrije Goll 31-05-2017

Velika ramazanska večera-iftar na Kalemegdanu, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ramazanski bajram obeležava kraj posta, i slede dani veselja - dani Bajrama. Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom Bajram namaz. Organizuju se i javne svečanosti, ljudi razmenjuju poklone i posete. Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (10. mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".

Ministar odbrane Zoran Đorđević, u ime Vlade Republike Srbije, prisustvovao je sinoć u Beogradu svečanoj Iftar večeri i bajramskom prijemu u prostorijama Islamske zajednice Srbije, kraj Bajrakli džamije, kojom je obeležen kraj ramazanskog posta i početak Bajrama.
Na svečanom prijemu koji je organizovan za predstavnike javnog, kulturnog, političkog života Srbije, kao i za diplomatske i predstavnike verskih zajednica u Srbiji, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poželeo je svim muslimanima srećan Ramazanski bajram i poručio da je danas prvi dan Ramazanskog bajrama i obaveza muslimana je da radost podele s porodicom, komšijama i prijateljima, kao i da obidju umrle i zamole Boga za njihov večni mir i spas, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

U dvorištu Bajrakli džamije bila je postavljena sofra sa hranom i pićem za sve vernike koji slave početak Bajrama.

Komentari (1)

djenka

25.06.2017 08:42

"prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije." Ne pamtim da je ikad ovako bilo. Jako lepo od njih, mislim odbrane i vojske, da se nadju.