MUP nova vozila
Tanjug
MUP nova vozila

Tanjug

MUP nova vozila, Foto: Tanjug

Nova patrolna vozila za pripadnike srpske policije nabavljena su u skladu sa zakonom i niko od ponuđača i učesnika u postupku nije imao primedbe, izjavio je danas državni sekretar u MUP Milosav Miličković koji je objasnio da se nova patrolna vozila nabavljaju u sklopu velikog i kapitalnog projekta "Osavremenjivanje voznog parka MUP". 

Na pitanje da li je za nabavku automobila bio raspisan javni tender, Miličković je rekao da je postupak nabavke vozila sproveden u skladu sa procedurama vezanim za realizaciju kapitalnih projekata i u skladu sa članom 128. Zakona o javnim nabavkama koji reguliše nabavke iz oblasti odbrane i bezbednosti.

U vezi sa tim, ističe, donet je odgovarajući zaključak Vlade Srbije kojim je utvrđena poverljivost postupka i realizacija putem neposredne pogodbe.

Kako je naveo, u postupku su pribavljene ponude od zastupnika za vozila marke "pežo", "fijat" i "škoda", odnosno brendova koji su najzastupljeniji u voznom parku MUP-a i uopšte na tržištu Srbije.

Objasnio je da je nakon pregovaračkog postupka izabrana najpovoljnija ponuda.

"Kupljeni su automobili 'škoda rapid', jer smo time za isti novac uspeli da nabavimo veći broj vozila. Na isti način i od istih dobavljača su nabavljana vozila za vojsku i policiju i tokom prethodnih vlada", napomenuo je Miličković.

Na primedbi koje su se pojavile u javnosti na to što nije kupljen "fijat 500l", Miličković odgovara da su svi imali ravnopravne šanse.

Ali, dodaje, rukovodili su se pre svega cenom vozila "škoda rapid" koja je bila, kaže, značajno povoljnija od "fijata 500l". 

"Nije bilo niti jednog prigovora, odnosno žalbe. To verujem da najbolje govori da je sve urađeno u skladu sa zakonom, jer da je nešto bilo mimo propisa, verujem da bi imali primedbe", ističe Miličković.

Upitan koji je ukupan iznos nabavke i da li će možda biti nabavljena i neka druga vozila, Miličković je naveo da je ove godine za nova vozila izdvojeno 700 miliona dinara, a da će biti nastavljeno ulaganje i u narednom periodu.

Precizirao je da su nova patrolna vozila za pripadnike srpske policije nabavljena u sklopu velikog i kapitalnog projekta "Osavremenjivanje voznog parka Ministarstva unutrašnjih poslova".

Naveo je da je pre nabavke 710 novih patrolnih automobila prosečna starost vozila u MUP-u bila 14 godina, a da su policijski službenici koristili automobile koji nisu najbezbedniji, od kojih su mnogi prešli više od 250.000 kilometara. 

Komentari (7)

Oscar

26.09.2017 18:24

Lepo boga mi! Sve zemlje sveta kupuju svoja vozila samo mi ne.Zašto bi onda neko kupio taj FIAT zbog koga je Srbija ko zna šta sve dala Talijanima. Znam ja da je Škoda i bolja i jeftinija, jedino ne znam koj moj nam je trebao FIAT.

Pera Detlic

26.09.2017 18:28

Milosav moze da laze botove i naprednjake normalne i pametne ljude ne, jednoga dana kad se oslobodimo diktatora i njegove buljamente saznace se istina ko je uzeo pare.

snow

27.09.2017 10:13

@Pera Detlic - tako je, i onda cemo da dovedemo Seselja ili Cedu Jovanovica na vlast! bravo!

Fala bogu

26.09.2017 18:55

da barem policija vozi ispravna vozila!

obicniradnik

26.09.2017 23:11

Naci ce oni jake razloge da ne kupe domace. Zašto je Lasta kupila 30 českih autobusa SOR? Po njihovoj analogiji srpska preduzeca bi trebalo da stave katanac na fabrike. Trebalo bi da kupujemo samo česku robu. Još se šepure ispred SIV-a kako su silne Evre poslali u Česku.

Milo Goodstein

27.09.2017 11:11

@obicniradnik - Upravu si treba insistirati da se napravi istraga po tom pitanju, sto bi rekli na greskama se uci... ili mozda nista nismo naucili pa cemo posle 10-15 godina cuti kako je neko ostetio budzet.

momazver

27.09.2017 16:47

Na svakih 1o kupljenih vozila prodavac uobičajeno 1 daje gratis.Ovde je u pitanju 1000 komada za šta je verovatno dobijen i veliki popust u ceni /na količinu/.Ko li će i za čije i koje potrebe da voza onih + 100 dbidus besplatno dobijenih ostaje da se vidi. E da, da li su normalno oporezovana ili smo mi koji smo ih platili policiji imali neki popust.Da i mi nešto uštedimo.