Ratko Mladić
AP
Ratko i Ana Mladić

Privatna arhiva

Dani sreće: Ratko Mladić sa suprugom Bosom i ćerkom Anom, Foto: Privatna arhiva

Ovo nam je juče potvrdio i Mladićev sin Darko, koji je za „Alo!” izjavio da je želja njegovog oca, koji se bori za život, da se pokopa pored ćerke.

- On nerado priča sa nama o tome. Uvek nastoji da bude pozitivan. Ali kada je Ana nastradala, on je odmah rekao: „Ja ću biti pored nje” - kratko je o ovoj bolnoj temi rekao Mladićev sin.

Pobedio "haški grip"

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i predsednik Jugoslavije, koji je sa Radovanom Karadžićem dočekao Mladića nakon hapšenja u Hagu 2011, kaže za „Alo!” da je nekadašnji general vojske Republike Srpske bio na ivici smrti, ali da je čudom uspeo da preživi.

- Dok sam ja bio tamo, on je fizički izgledao izuzetno loše, ali mu je jedino glas ostao snažan i oštar. Zbog svoje jake volje, uspeo je da pobedi bolest, koju smo interno zvali „haški grip”, a koja bi pogodila sve one koji se nađu iza zidina u Sheveningenu, kada vas napadnu svi zdravstveni, porodični i drugi problemi - kazao je Šainović za „Alo!”.

Darko Mladić je za naš list izjavio da će od Haškog tribunala zatražiti da njegovog oca zbog lošeg zdravstvenog stanja prebace na lečenje van zatvora u Sheveningenu.

Mladićev advokat Branko Lukić izjavio je da je odbrana tražila izuzeće sudija Alfonsa Orija i Kristofa Fladža zbog pristrasnosti. Što se tiče Mladićevog zdravstvenog stanja, Lukić kaže:

- Nemamo sve medicinske podatke o Mladićevom zdravstvenom stanju i tražimo da se saopšti kakvu terapiju prima, ali haška procedura za to je složena - kaže Lukić.

On dodaje da je sudija Ori, koji je sudio generalu Stanislavu Galiću, našao u presudi da je kriv i Mladić, a da je Fladž u presudi generalu Zdravku Tolimiru takođe utvrdio Mladićevu krivicu.

- Mladić je pred ovim Tribunalom osuđen u predmetima u kojima nije učestvovao. Presuđeno mu je i u predmetu Karadžić, Popović, Krstić. Jedan kuriozitet u funkcionisanju ovog tribunala su presuđene činjenice - rekao je Lukić.

Prema njegovim rečima, izuzetno su male šanse da se dokaže da nije tačno nešto što je sudija u svojoj prethodnoj presudi utvrdio kao

Stražara zove Šešeljem!

Darko Mladić kaže da se stražari u Hagu korektno ponašaju prema njegovom ocu i da se on sa njima često šali.

- Tako je nekima dao nadimke. Jednog zove Ban Ki Mun, po generalnom sekretaru UN, a drugog je nazvao Šešelj, jer liči na njega - otkrio nam je Mladićev sin.

takvo, te da je ishod Mladićevog suđena već poznat.

- Onda onaj prethodni postupak moraju da ponove, a to se pri kraju postojanja Tribunala nikom ne radi. I sad treba očekivati da sudija, koji ne samo da je presudio neke činjenice koje su deo našeg predmeta i koji je osudio mog klijenta, bude nepristrasan. To je apsurd - rekao je Lukić.

Darko Mladić dodaje da je njegov otac jedva izdržao suđenje.

- On nije ni bio sposoban da prati proces. Dešavalo se ponekad da se zbog dva moždana udara isključi i ne sluša suđenje. Advokatu je na papirić poluparalizovanom rukom pisao odgovor, a za to vreme sudija bi već pročitao drugih 16 pitanja. Teško je ustajao, nije mogao da jede, a brijao se nekako levom rukom - otkrio nam je sin haškog optuženika.

U Ministarstvu pravde Srbije nam je rečeno da još nisu dobili nikakav zahtev za privremeno puštanje na slobodu Mladića zbog lečenja u drugoj ustanovi.

Komentari (20)

mira

28.08.2016 08:20

Cerka gospodina Mladica je ubijena snajperom ,dok je u jednom Beogradskom parku sedela na klupi! Zna se i pocinilac,samo Vlada treba da objavi njegovo ime!

Cica

28.08.2016 20:47

@mira - Cerka Mladica se ubila zato sto nie mogla podneti sta joj tata radi. Od svog momka koi je bio protiv rata je saznala pravu istinu o svom tati. Zbog Mladica su Srbi u svetu obelezeni kao zlocinci. On i nije iz Srbije, a zbog njega Srbe u svetu gledaju kao zlocince.

ispeci pa reci

29.08.2016 02:00

@mira - cica#Ana je nadjena sa pistoljem tetejac u levoj ruci a bila je desnoruka!Zrno je ostalo u glavi,sto kod ove vrste pistolja nije moguce,ako se puca iz neposredne blizine!Vece pre ubistva provela je u kuci sa ocem u sjajnom radpolozenju!Bila je super student medicinskog fakulteta u Bg.na zavrsnoj godini! I nema govora o samoubistvu,Mladic je to znao!Mediji su spekulisali sa informacijom da je u ubistvu ucestvovao Legija,zbog Mladicevog ostrog odbijanja da im dozvoli ratne biznise!

Eto

28.08.2016 08:48

Znači sad lažiraju i njegovu smrt baš kako je pre par meseci upozorila ona bivša haška tužiteljica Florence Hartmann?

Brana Peruča

28.08.2016 10:02

Veliki Ante Gotovina ga načisto psihički uništio i oterao u čisto ludilo sa svojim pravim, taktičkim vojničkim potezima koje je vukao? Ratko Mladić prijeti miniranjem Peruče i Masleničkog mosta-Youtube

crna trojka

29.08.2016 03:20

@Brana Peruča - "Veliki" Ante Gotovina zna taktiku dobro i dan danas: uvek se osvrtati i gledati iza, uvek sa pratnjom ici, uvek cekati da pregledaju auto pre nego sto u njega sedne, uvek proveravati obezbedjenje rodbine, uvek proveriti hranu, uvek voditi racuna sta pricas, uvek se ne opustati...I kad se prelazi ulica ne zna se ide li bas 'onaj' auto...Poslednji.

ZAGRLJAJ

28.08.2016 10:18

Svi znamo za sramne price o Aninoj smrti!Ali Srbi i znaju ISTINU! Diskvalifikovanje u svakom smislu te reci, Srbina,Vojnika,Casnog coveka,koji nije pristajao na kompromis!Cak ni sa nekim Srbima! Nije dozvoljavao ratnim profiterima da trguju i time je navukao i domace izdajnike na vrat.Anino ubistvo je trebala da mu bude totalna blokada,ali nije!Nikome vise puta nije zabijan noz u ledja nego Mladicu!I neka je njegovo telo na izdisaju,njegov Nadmocni Duh uvek ce ziveti!

Kvazimodo Sorabius

28.08.2016 11:00

„brana Peruča“@, laprdaj o svom kriminalcu, da su političari dozvolili ono šta je general Mladić hteo, BLIC KRIG, rat bi se završio još 1991. - u Zagrebu! Ostala bi Jugoslavija, svi bi živeli u jednoj državi, fašizam Tuđmana i Izmetbegovića bi bio sasačen - ne bi bilo stradanja... Ovako, sve dok se ne denacifikuju Hrvati i Šiptari, dok Srbi ne vrate SVOJE, ono šta su uneli u Jugoslaviju, nema i neće biti mira na Balkanu. Hrvatska je balon od sapunice - nemačka kolonija, ostali - videćemo.

Hm

28.08.2016 15:16

@Kvazimodo Sorabius - Jel to ko šta se i u Vukovaru trebalo završit za 3dana pa je to sprečilo ono Groblje tenkova kojeg napraviše ljudi koji u svom životu do tada nisu ni videli tenk?

vojvođanin

28.08.2016 16:41

@Kvazimodo Sorabius - Zaboravio si u nabrajanju jedino Miloševića...dali namerno ili slučajno ????????

Pitanje

28.08.2016 17:02

@Kvazimodo Sorabius - Znači nikako nije moglo da NE bude rata i da granice budu ovakve kakve su sada samo da je Kosovo još u Srbiji i da ti osveta za jedan genocid ne visi nad glavom?

nenad

28.08.2016 13:35

Ako je kriv, pogotovo kao general makar za jednog bilo civila ili zarobljenog, svezanog i tako ubijenog, on se ne može generalom nazvati. A ako je kriv i odgovoran za samo jedan procenat takvih ubijenih od cifre za koju ga terete, onda je to zlikovac koji ni svojoj familiji ako je časna, nije potreban, a kamoli Srbiji.

Suad

28.08.2016 14:59

Bilo kako bilo ides na pravo mesto,e drz se sad majstore...

Drz se ti

28.08.2016 17:59

@Suad - suad#E,jadna nesreco,on se ima drzati za koga,i Srbija ce ga pamtiti zauvek!A ti muko koja se prezivas na ic,zasta ces se ti drzati?Veru za veceru ti je predak prodao,i sta ti mozes znati o Junacima,Casti,Hrabrosti...Ni turci vas ne vole!

nada s

28.08.2016 21:10

@Suad - Suade,shvatam da ti ne znas sta je imati u svom narodu ovakvog generala.Niste nikad ni imali niti cete.Imali ste Jovu Divjaka,i on je srbin.General Mladic je junak,vojnik i ponos naseg naroda.

Teodora

28.08.2016 17:29

Čemu toliki publicitet? On je ratni zločinac! Jedan od mnogih sa prostora bivše Jugoslavije. Nije toliko , i ovako patetično, sažaljivo pisano o pojedinačnim sudbinama brojnih koji su umirali posle njegovih naređenja!

dragan

28.08.2016 18:51

@Teodora - NEDAJ SE DJENERALE.....

Marija

28.08.2016 20:00

Vi koji pljujete po Mladicu a da ne znate celu istinu, pa cak ni onu iz Haga, neka vas je sramota!Vreme ce pokazati da je to bio najbolji general posle vojvode Misica i Stepe Stepanovica pa na ovamo.Po vama su samo Srbi ubijali, samo Srbi cinili zlocine a svi ostali to nisu radili i unapred su amnestirani.Ustasa koji je ubio mog samo par meseci starog brata nikada nije odgovarao za to.Jel se mozda moj brat sam ubio,kako stizu poruke iz Bosne ovih dana?!?Sram da vas bude!Slava Ti generale!

SasaV

28.08.2016 22:45

@Marija - Sudeci po minusima mnoge istina niti zanima niti zele da je cuju a nekima ovi posle petog oktobra dolaze kao idoli pa im se klanjaju,statusni simbol u drustvu im je ko vise klepio drzavu i firme a oni koji su bii u sluzbi drzave i naroda optuzeni su da su ratni zlocinci,niti jednog hrvatskog oficira nisam cuo da je za nase rekao da su ratni zlocinci ali zato nase demokrate pljuju nemilo pa poturceni srbi pa pokalitoceni srbi....

crna trojka

29.08.2016 01:54

Ziveces ti nama jos dugo Generale! Postao si i pre smrti legenda! Posle smrti ces biti jos veca! Nas general Ratko Mladic je uradio odlicno sta je trebalo, da su i drugi srpki oficiri bar deseti deo toga uradili, ne bi toliko zlikovaca izbeglo kaznu!! Danas bi mnogi Srbi ziveli na svojoj zemlji i malo bi bilo onih ustasa i balija sto hrabro laju na Srbe!