Zorana Mihajlović
Alo!/Marko Đoković
Zorana Mihajlović

Alo!/Marko Đoković

Zorana Mihajlović, Foto: Alo!/Marko Đoković

U tom je smislu pomenula da više od 60 odsto žena koje žive na selu nema pravo na penziju, a svega 17 odsto njih su vlasnice imanja.

Mihajlović je na konferenciji za novinare povodom inicijative "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima" rekla i da je jedan od razloga zašto insistira da se zakon o rodnoj ravnopravnosti što pre donese i taj što je često nasilje nad ženama prisutno, a o ravnopravnosti polova nedovoljno se govori.

"Zakoni su doneti i oni se primenjuju, a ono što nedostaje je mnogo više razgovora o ovoj temi nasilja. Mi moramo time da se bavimo od malih nogu. Zato sam insistirala da se Zakon o rodnoj ravnopravnosti što pre donese, jer upravo zakon sadrži deo koji se zove prevencija. Moramo da stvorimo nenasilno društvo", poručila je Mihajlović uoči sutrašnjeg praznika žena 8. marta.

Žene su danas u Srbiji za oko 20 procenata manje plaćene za isti posao u odnosu na muškarce, kaže ministarka, te poručuje da slabiji pol mora da ima slobodu da bira da li želi ili ne želi da rađa.

Kako kaže, inicijativa "Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima" dala je prve rezultate, jer je za osam meseci koliko traje posao dobila 341 žena.

Zaposlene žene, dodaje, najčesće se bave izradom ručnih proizvoda u njihovim sredinama, a zatim uz podršku kompanija, NALED-a i države ti proizvodi stižu u državne institucije i u kancelarije velikih međunarodnih kompanija.

"Krenućemo u narednom periodu sa Nacionalnom službom za zapošljavanje da obučavamo žene da prave ove proizvode", najavljuje Mihajlović i kaže da se i danas žene bore za iste ili približno iste uslove na radu u poređenju sa muškarcima.

Izvršna direktorka NALED-a i predsednica Udruženja "Etno mreža" Violeta Jovanović kaže da je 50 procenata žena i mladih na selu nezaposleno te da je akcija "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima" do sada obezbedila više od 7.500 radnih sati za žene u srpskim selima.

Ona je objasnila da NALED zagovara donošenje zakona o zanatstvu kao i da se izjednače subvencije za zanatlije i velike kompanije jer je taj odnos trenutno jedan naprema pet u korist velikih igrača.

Apelovala je na Grad Beograd da se udruženjima žena koja izrađuju različite proizvode, poput etno ćilima i drugih rukotvorina, omogući korišćenje praznih lokala koji su u vlasništvu Grada.

Na konferenciji za medije ministarka Mihajlović uručila je plakete predstavnicama različitih udruženja iz Srbije i kompanijama, kao zahvalnost za promociju ženskog preduzeništva.